“Λαϊκή Συσπείρωση” κατά δημοτικής αρχής Λεβαδέων για τον εορτασμό του 1821

laiki-sispirosi thivas

Με αφορμή την, μόλις δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λεβαδέων, κατά τη διάρκεια της θητείας της, εγκαλούμε την Δημοτική αρχή για τον απαξιωτικό χειρισμό της Επιτροπής και των συμμετεχόντων σε αυτή δημοτών και καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη πρακτική, που τους καθιστά «διακοσμητικά στοιχεία», σε μια διαδικασία δήθεν συζήτησης κι εντέλει απόφασης που δεν ουσιαστικά έγινε ουσιαστικά ποτέ, καθώς τα μέλη της Επιτροπής κλήθηκαν για τα προσχήματα, απλά για να λάβουν γνώση και τυπικά να επιβεβαιώσουν, τις προαποφασισμένες εκδηλώσεις, λίγες ημέρες προ της ενάρξεώς τους !    Μάλιστα, η ίδια απαξιωτική διαδικασία πρόκειται να επαναληφθεί και στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Λιβαδειάς για σήμερα. Αντί δηλαδή, η Επιτροπή Πολιτισμού να κληθεί να συνεδριάσει έγκαιρα, να συζητήσει ουσιαστικά και να καταλήξει σε μια απόφαση, που έτσι κι αλλιώς έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η Δημοτική Αρχή της στερεί αυτό το δικαίωμα, παρακάμπτοντας και απαξιώνοντας την ίδια και τα μέλη της.

            Επί της ουσίας:

Διαχωρίζουμε τη θέση μας από ένα πρόγραμμα εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 που δεν μας «χωράει» όλους, από ένα πρόγραμμα που δεν αναλύει τα ιστορικά γεγονότα παίρνοντας υπόψη τα κοινωνικό-ταξικά χαρακτηριστικά στοιχεία της συγκεκριμένης εποχής, οδηγώντας περισσότερο στη συσκότιση παρά στην αποτύπωση της αντικειμενικής πραγματικότητας.

Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσει η Δημοτική αρχή, όπως και οι πανελλαδικοί ανάλογοι εορτασμοί, δεν απευθύνονται σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δεν φωτίζουν την πραγματικότητα για την Επανάσταση, δεν προάγουν τον ευρύτερο προβληματισμό και τις συζητήσεις για το πραγματικό νόημα του `21.

Αποκρύπτεται συνειδητά, πως τότε όπως και σήμερα, δεν υπήρχε «εθνική ομοψυχία» -δεν είναι δυνατόν άλλωστε-, αφού υπήρχαν και Έλληνες που εχθρεύονταν την Επανάσταση, υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, την εξουσία του Σουλτάνου και την Ιερή Συμμαχία, γιατί αντλούσαν κέρδη και προνόμια από αυτό. Είναι ιστορικά, πολιτικά και κοινωνιολογικά λάθος να μιλάμε για «εθνική ομοψυχία» αναφερόμενοι σε μια κοινωνία που υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.

Στην επανάσταση του 1821, η ανερχόμενη τότε αστική τάξη ηγήθηκε στον αγώνα για την ανατροπή των ιστορικά ξεπερασμένων φεουδαρχικών σχέσεων στον ελλαδικό χώρο, για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και για τη δημιουργία του δικού της κράτους.

Η επανάσταση του 1821 μας διδάσκει ότι οι λαϊκές εξεγέρσεις και επαναστάσεις ενάντια στις ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις (τότε τους φεουδάρχες, σήμερα τους καπιταλιστές), αποτελούν την δύναμη που κινεί την ιστορία  προς τα μπρος και είναι αυτές οι δυνάμεις που μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι. Σήμερα, το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, το κεφάλαιο κι η εξουσία του, οι «Ιερές Συμμαχίες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι οι σύγχρονοι δυνάστες των λαών, που η κοινωνική εξέλιξη και πρόοδος απαιτούν την ανατροπή τους από την συμμαχία της εργατικής τάξης με τα καταπιεζόμενα στρώματα, οικοδομώντας μια νέα κοινωνία. 

Σαν ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθυνόμαστε με κάθε δυνατό τρόπο στον λαό της Λιβαδειάς, γιορτάζουμε και τιμάμε την αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, φωτίζοντας την αντικειμενική πραγματικότητα, τους πραγματικούς ήρωες και τα νοήματα στο τότε και στο σήμερα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

 05-07-2021

Σχετικά