Εμβολιασμοί: Τι συζητήθηκε πίσω από τις κάμερες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Μπορεί άραγε η Εκκλησία της Ελλάδος να κάνει πολλά πράγματα στην ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας επί του εμβολιασμού; Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, μάλλον όχι

Η πρόθεση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμου είναι θετική. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος έχει προσβληθεί από κορονοϊό και έκανε και την μία δόση που του αναλογούσε μετά την θεραπεία του και άρα έχει ιδία άποψη περί της ασθένειας.

Όμως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους στην Ελλαδική Εκκλησία δεν αποφασίζει μόνος του ο κ. Ιερώνυμος. Υπάρχει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που είναι το ανώτατο όργανο. Εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα… Στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν και δογματικοί, υπάρχουν και αρνητές, υπάρχουν και συνωμοσιολόγοι. Υπάρχει βεβαίως και η ένσταση ότι ένας ιερέας δεν έχει καμία δουλειά να δίνει κατευθύνσεις είτε υπέρ, είτε κατά του εμβολιασμού. «Ο ιερέας δεν είναι γιατρός», λέγουν αρκετοί και ενδεχομένως να μην έχουν άδικο.

Βεβαίως η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει ότι μπορεί. Έστειλε στην Ιερά Σύνοδο δυο ανθρώπους που παραδοσιακά έχουν άριστες σχέσεις με την Ιεραρχία, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Ο πήχης βέβαια είναι χαμηλός. Κανείς δεν περίμενε ότι η Ιερά Σύνοδος θα έβγαζε ανακοίνωση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Για τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι καλή ακόμα και αυτή η παρότρυνση των πιστών να εμβολιαστούν, χωρίς κάτι τέτοιο να φαντάζει ως εντολή…

Η εγκύκλιος θα διαβαστεί στους πιστούς και ουσιαστικά θα συστήνεται ο εμβολιασμός, όχι ως υποχρεωτικός αλλά ως ελεύθερη επιλογή. Από πόσους θα διαβαστεί είναι ένα ερώτημα… Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά «η εγκύκλιος έχει σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή». Κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει και στην επιβολή των lockdown τις ημέρες του Πάσχα και των Χριστουγέννων εντός των ιερών ναών.

Καμία συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό ιερέων

Θα διευκρινίζεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για «ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού». Οποιαδήποτε άλλη διατύπωση θα δημιουργούσε ιερό πόλεμο στο εσωτερικό της Εκκλησίας, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Γι ‘ αυτό άλλωστε ο υπουργός Υγείας δεν μπήκε καν στην διαδικασία να ανοίξει ζήτημα υποχρεωτικότητας για τους ιερείς.

Το μόνο ουσιαστικό που μπορεί να κάνει ο Αρχιεπίσκοπος υπέρ της προσπάθειας πειθούς είναι να περιορίσει τον λόγο των ιερέων ή των ιεραρχών που ανήκουν στο λεγόμενο κίνημα των αρνητών. Πώς μπορεί να το κάνει; Θέτοντας τον εξής όρο: Εξ ονόματος της Εκκλησίας μιλάει μόνο ένας, ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας. Αυτός θα είναι ο μόνος εκφραστής των αποφάσεών της Εκκλησίας προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και τούτο το ξεκαθάρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό αναπληρωτή Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα: «αν σας δείξω επιστολές, email, τι σχόλια δεχόμαστε και από τις δύο πλευρές. Η μια να μας θεωρεί ότι έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα, η άλλη να μας θεωρεί τζιχαντιστές. Κατακρινόμαστε από όλους, περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί και έχω την αίσθηση ότι αν μπούμε σε αυτή την λογική τελικά θα μείνουμε μόνοι μας στις εκκλησίες χωρίς κανένα πιστό». Με λίγα λόγια ο Μητροπολίτης Καρπενησίου αποκάλυψε το ακριβές των συνθηκών.

Πάντως οι περισσότεροι ιεράρχες αρνούνται να πάρουν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο να ωθούν τους πιστούς προς τον εμβολιασμό: «Δεν είναι θέμα δικό μας, ούτε να συμβουλεύουμε, ούτε να λέμε διάφορα για το θέμα, ούτε να παροτρύνουμε να κάνουν το εμβόλιο, ούτε να μην το κάνουν. Να το πουν οι γιατροί τους αυτό». Πάνω σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται οι περισσότεροι ιεράρχες καθώς θεωρούν ότι το βάρος της ευθύνης τέτοιων συμβουλών είναι τεράστιο και δεν έχουν άδικο.

Σχετικά