Εικόνες καταστροφής στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 133 νεκροί, 1.500 οι αγνοούμενοι σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία.

Εκατόμβη από τις πλημμύρες στην Ευρώπη με πάνω από 130 νεκρούς και 1.500 αγνοούμενοι σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία. Μεγάλες οι καταστροφές, σε εγρήγορση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσκεχη Μέρκελ στις πληγείσες περιοχές.

Εικόνες καταστροφής στην Ευρώπη: Τουλάχιστον 133 νεκροί, 1.500 οι αγνοούμενοι σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία (βίντεο, εικόνες)

Ο απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ευρώπη ξεπέρασε την Παρασκευή (16/07) τους τουλάχιστον 133 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Γερμανία, όπου εξακολουθούν να αγνοούνται εκατοντάδες άνθρωποι. Οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ 1.500 είναι οι αγνοούμενοι σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία. Σε εγρήγορση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Επίσκεψη από την Άγκελα Μέρκελ στις πληγείσες περιοχές. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα αυτή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αρχές φοβούνται ότι το εύρος της τραγωδίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί πλήρως.

Το γειτονικό Βέλγιο πληρώνει επίσης βαρύ τίμημα, με τουλάχιστον 20 νεκρούς και ισάριθμους αγνοούμενους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της κυβέρνησης, που αναθεώρησε προς τα κάτω τον προηγούμενο. «Ενδέχεται αυτές οι πλημμύρες να είναι οι πιο καταστροφικές που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν επίσης σοβαρές ζημιές στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ακόμη και την Ελβετία. Όμως η δυτική Γερμανία ήταν η χώρα που επλήγη σφοδρότερα από τις πλημμύρες και θρηνεί τουλάχιστον 103 νεκρούς. Μεταξύ αυτών είναι και 12 τρόφιμοι ενός ιδρύματος για άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν πρόλαβαν να φύγουν όταν πλημμύρισε το κτίριο, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σαν πεδίο μάχης

«Ζούμε πάνω από 20 χρόνια εδώ και δεν έχουμε βιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο, είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο», σχολίασε ο 65χρονος Χανς-Ντίτερ Φράνκεν, ένας κάτοικος του Σουλντ, ενός χωριού στη Ρηνανία-Παλατινάτο, το οποίο σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Πολλά χωριά στην ίδια ζώνη είναι έρημα και κατεστραμμένα.

Τα θύματα ενδέχεται να αυξηθούν: «Όσο αντλούμε τα νερά και αδειάζουμε τα υπόγεια, βρίσκουμε πτώματα ανθρώπων. Δεν μπορώ να πω ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός», είπε ο Ρότζερ Λέβεντς, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας-Παλατινάτου, της μίας από τις δύο περιοχές που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία, μαζί με τη γειτονική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σχετικά