Ολονύχτια μάχη να μην φτάσουν στα Βίλια οι φλόγες – Μεγάλο μέτωπο στο όρος Πατέρα

Κίνδυνος από αναζωπυρώσεις στην Κερατέα – Συνεχίζονται από εδάφους οι προσπάθειες της πυροσβεστικής – Εκκενώθηκαν οικισμοί – Καλύτερη κατάσταση στην Κερατέα, ωστόσο κάηκαν σπίτια νωρίτερα στη Συντερίνα – Μάχη να μην φτάσει η φωτά στον Εθνικό Δρυμό – Καταγγελίες για εμπρησμούς και στις δυο περιοχές της Αττικής
Άλλη μια δύσκολη νύχτα για την πυροσβεστική και τους κατοίκους των οικισμών σε Βίλια και Κερατέα, με τις φωτιές που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι να εξακολουθούν να μαίνονται, έχοντας ήδη προκαλέσει καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες. Το πύρινο μέτωπο στα Βίλια εξελίσσεται ανεξέλεγκτο στο όρος Πατέρα, όπου καίγεται παρθένο δάσος και ένας ακόμα μεγάλος πνεύμονας οξυγόνου της Αττικής.

Μάλιστα, με τη δύση του ηλίου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και οι προσπάθειες συνεχίζονται από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους (οπου δεν έχει χρειαστεί να απομακρυνθούν, λόγω εντολής εκκένωσης).

Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνε ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση – αρχικά – και τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με την πιο προσφατη ενημέρωση, η κατάσταση στα Βίλια παραμενει αρκετά δύσκολη, ενώ αργά το απόγεμα δόθηκε εντολή για εκκένωση και του οικισμού Βενίζα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από  τα Βίλια», ζητώντας ενίσχση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το μεγάλο μέτωπο κινούνταν προς το όρος Πατέρα και είχε φτάσει στις παρυφές του βουνού, όπου εκτείνεται ένα παρθένο παλιό δάσος.

Στην Κερατέα υπάρχει μεν βελτίωση και αισιοδοξία για την οριοθέτηση του μετώπου, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα, έχει όπου οι φλόγες προκάλεσαν καταστροφές σε σπίτια, ενώ δίνεται μεγάλη μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ισχυροί και οι εστίες αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο έδειχνε τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, είχε δοθεί εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε, ήταν να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Σχετικά