Ιφιγένεια” ο Χρυσοχοϊδης-Η κλεψύδρα του ανασχηματισμού- Ποιοι ράβουν κοστούμια

Ο χρόνος φαίνεται πως μετρά αντίστροφα για ένα “κανονικό”, ενδεχομένως και σαρωτικό, ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν θα περιοριστεί στις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στο Μαξίμου και το επικοινωνιακό επιτελείο.
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται… ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπως φάνηκε και κατά τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, αλλά και από τη μη κάλυψη του επί της ουσίας από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.
Δεδομένου μάλιστα ότι την ερχόμενη Τετάρτη 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, δεν αποκλείεται οι όποιες αλλαγές στην κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν και νωρίτερα, ώστε να ανοίξει και ο δρόμος χωρίς πολιτικά “βαρίδια” για τη ΔΕΘ. Διαφορετικά, ο ανασχηματισμός εκτιμάται ότι θα αναβληθεί για μετά τη ΔΕΘ, με τον κίνδυνο όμως να “σέρνεται” για πολύ καιρό η σημερινή πολιτική κατάσταση.Κάθε φορά που τίθεται στο τραπέζι το ζήτημα του ανασχηματισμού βέβαια προκύπτουν μία σειρά από ερωτηματικά. Τα πρώτα ερωτήματα είναι εάν θα υπάρξουν αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Ο Νίκος Δένδιας όμως θεωρείται “ακλόνητος” λόγω της δημοφιλίας του που εκτινάχθηκε μετά την on air σύγκρουση με Τσαβούσογλου τον Απρίλιο. Ο δε Χρήστος Σταϊκούρας έχει γλυτώσει μία φορά την καρατόμηση, καθώς βρέθηκε πέρυσι το φθινόπωρο στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και καθώς το Μαξίμου έχει υπό στενό έλεγχο την οικονομία μέσω του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Σκυλακάκη.

Το τρίτο μόνιμο ερώτημα αφορά στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, δηλαδή εάν ο πρωθυπουργός θα τον διατηρήσει σε αυτή τη θέση, καθώς άλλωστε του έχει “ψαλιδίσει” τις αρμοδιότητες από πέρυσι ή εάν θα αδειάσει το συγκεκριμένο θώκο με ό,τι πιθανές καραμπόλες αυτό συνεπάγεται, αναβαθμίζοντας το λαλίστατο στέλεχος σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με αρμοδιότητα στην πραγματικότητα τις τηλεοπτικές εμφανίσεις για να λανσάρει την κυβερνητική “γραμμή”.
Από εκεί και πέρα ξεκινούν οι πιθανές καραμπόλες. Πρώτα από όλα τίθεται το ερώτημα, εάν φύγει ο κ.Χρυσοχοϊδης ποιο είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να πάρει τη θέση του. Ακούγεται το όνομα του Βασίλη Κικίλια για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με πιθανό διάδοχο στο υπουργείο Υγείας τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που θα ξαναράψει υπουργικό κοστούμι.
Ένα ακόμη όνομα που έχει ακουστεί για το Προστασίας του Πολίτη είναι αυτό του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος όμως ακούγεται και για το υπουργείο Πολιτισμού, που θα ταίριαζε και καλύτερα στο προφίλ του, σε περίπτωση αποχώρησης και της Λίνας Μενδώνη (δηλαδή “σφαγής των ΠΑΣΟΚων” της κυβέρνησης), ή για το υπουργείο Τουρισμού, σενάριο που έχει ξανασυζητηθεί και στο παρελθόν.
Το ερώτημα εάν χωρούν δύο υπουργοί Επικρατείας στο Μαξίμου μετά την αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου, ενδέχεται να απαντηθεί με τη μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη όχι όμως στο Εξωτερικών, όπως φημολογείτο παλιότερα, αλλά στο Παιδείας, από όπου λέγεται ότι θα φύγει η Νίκη Κεραμέως για το Δικαιοσύνης με τον Κώστα Τσιάρα να αναλαμβάνει άλλο υπουργείο, ενδεχομένως και το Προστασίας του Πολίτη, εάν ο κ.Κικίλιας παραμείνει τελικά στο Υγείας.
Φυσικά τίποτε δεν είναι “γραμμένο στην πέτρα” και ο κ.Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι συχνά αιφνιδιάζει τους πάντες.

News247.gr

Σχετικά