Ellinika Hoaxes: Δεν ισχύει ότι ο Έλληνας δικαστής, Γιάννης Κτιστάκις ζήτησε να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως “τουρκικοί”

Ψευδής η είδηση ότι ο Γιάννης Κτιστάκις, ζήτησε, σε ομιλία του σε διαδικτυακό πάνελ, να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως “τουρκικοί”.

Κυκλοφόρησε ευρέως το Νοέμβριο του 2021 η είδηση ότι ο δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γιάννης Κτιστάκις, ζήτησε, σε ομιλία του σε διαδικτυακό πάνελ, να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως “τουρκικοί”. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν τα Ελληνικά Hoaxes.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Παραδείγματα: estianews.gr, newsbreak.gr, pronews.gr, leoniki2021.blogspot.com, e-synews.gr, enromiosini.gr, elromio.gr, olympia.gr

Παράδειγμα αναπαραγωγής των εξεταζόμενων ισχυρισμών σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας:

Ellinika Hoaxes: Δεν ισχύει ότι Έλληνας δικαστής ζήτησε να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως "τουρκικοί"

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Είναι Έλληνας δικαστής. Η Ελλάδα τον έστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τον τίμησε. Το Μέγαρο Μαξίμου τον υποστήριξε πάση δυνάμει παρ’ ότι τα προσόντα του είχαν χαρακτηρισθεί “οριακά” από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Περίμενε λοιπόν κανείς από εκείνον αυτό να υποστηρίζει το δίκαιον της Συνθήκης της Λωζάννης.

Αυτός όμως φέρεται να υποστηρίζει τις θέσεις της Τουρκίας. Ο λόγος για τον Ιωάννη Κτιστάκη, ο οποίος σε διαδικτυακό “πάνελ” ακούσθηκε να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει τις αποφάσεις που ζητούν την αναγνώριση σαν τουρκικών, των συλλόγων των μουσουλμάνων της Θράκης! Στράφηκε έτσι κατά αποφάσεων του Αρείου Πάγου που έχουν τελεσίδικα κλείσει αυτό το ζήτημα της τουρκικής διεκδίκησης. Υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των τουρκικών σωματείων, την οποία με μεγάλη προσοχή είχε απεργασθεί η Άγκυρα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι θριαμβευτικά εμφανίσθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της λεγομένης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίμπογλου να δηλώσει: “Όπως ανέφερε ξεκάθαρα και ο δικαστής από τη χώρα μας στο ΕΔΔΑ, Ιωάννης Κτιστάκης, η χώρα μας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτήν την αδυναμία που υφίσταται εδώ και 13 χρόνια. Ο δικαστής του ΕΔΔΑ Ιωάννης Κτιστάκης αποκαλύπτει με βάση τους αριθμούς το πόσο αδύναμη είναι η κάρτα αναφοράς του ΕΔΔΑ της χώρας μας, λέγοντας ότι αυτή η κατάσταση δεν αρμόζει στη χώρα μας που είναι μέλος της ΕΕ. Είναι σημαντικό αυτό το γεγονός, το οποίο εκφράζουμε εδώ και χρόνια, αλλά το οποίο η χώρα μας αγνοεί επίμονα, να εκφράζεται ξεκάθαρα από έναν δικαστή από τη χώρα μας στο ΕΔΔΑ. Η χώρα μας πρέπει να βάλει τέλος σε αυτήν την αδυναμία που υφίσταται εδώ και 13 χρόνια, εφαρμόζοντας άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ όσον αφορά στην ομάδα υποθέσεων Μπεκήρ Ουστά και άλλοι, η οποία περιλαμβάνει τους Τουρκικούς συλλόγους της Δυτικής Θράκης”.

Τούτο αφού ο Ιωάννης Κτιστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ φέρεται να δήλωσε ότι μεταξύ των αποφάσεων του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας, τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει εδώ και πάνω από δεκαετίες, είναι αυτές που σχετίζονται με τους συλλόγους που ανήκουν στην “τουρκική κοινότητα” της Δυτικής Θράκης. Στο ζήτημα ανεφέρθηκε και η εφημερίδα “Gündem”, η οποία αναφέρει πως ο Κτιστάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις δέκα πρώτες χώρες με τις περισσότερες υποθέσεις που κατατέθηκαν εναντίον της στο ΕΔΔΑ, σημειώνοντας ότι από πλευράς Ελλάδος, η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ εναντίον της από τα εθνικά δικαστήρια αποτελεί μεγάλη αδυναμία.

Το τραγικό είναι πως ο εν λόγω κ. Κτιστάκης αποτελούσε κεντρική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο προώθησε την τοποθέτησή του στο ΕΔΔΑ, έναντι της διακεκριμένης καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Φωτεινής Παζαρτζή. Υπενθυμίζεται ότι όταν ετέθη θέμα αντικατάστασης του αποχωρήσαντος Αλεξάνδρου Σισιλιάνου ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει στην αρχή ο Μιχάλης Πικραμένος, σύμβουλος Επικρατείας με άριστες σχέσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γιάννης Κτιστάκης, μέλος ΔΕΠ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Φωτεινή Παζαρτζή. Τελικά προκρίθηκαν η κυρία Παζαρτζή και ο κύριος Κτιστάκης.

Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης προέβλεπε δύο φάσεις: την επιστημονική αξιολόγηση των δύο από επιτροπή και την ψηφοφορία “υπόδειξη” προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου από ειδικό εκλεκτορικό σώμα 12 βουλευτών, στο οποίο αυτονόητα δεν συμμετείχαν Έλληνες. Το πόρισμα της επιτροπής ανέδειξε με διαφορά την υποψηφιότητα της κυρίας Παζαρτζή, ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Κτιστάκι “οριακή” από πλευράς προσόντων (…)

Τι ισχύει

Την 01-11-2021, οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με αφορμή την έκδοση του συλλογικού έργου Ι. Σαρμά / Ξ. Κοντιάδη / Χ. Ανθόπουλου (επιστ. δ/νση) “ΕΣΔΑ: κατ’ άρθρο ερμηνεία”, διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στον 21ο Αιώνα”, η οποία έλαβε χώρα μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom και μεταδόθηκε ζωντανά, δημόσια, στο YouTube:

Το μόνο απόσπασμα της εισήγησης του Γιάννη Κτιστάκι του με αναφορά στα υπό εξέταση ζητήματα ήταν το εξής (μετά τα 59′):

Τα κρίσιμα στοιχεία είναι εκείνα που αναδεικνύουν τους ρυθμούς συμμόρφωσης της Ελλάδας στις καταδικαστικές αποφάσεις του Στρασβούργου. Το στοιχείο που φέρνει την Ελλάδα σε προβληματική θέση – πάντοτε μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών κρατών, το εξήγησα γιατί – είναι η υπερδεκαετής και άνω αδυναμία της να συμμορφωθεί με τις καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις και να εκμηδενίσει τις εστίες που πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Έχουμε επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις.

Έτσι, η Ελλάδα έχει εδώ και 13 έτη εκκρεμή προς συμμόρφωση έξι μεγάλες ομάδες καταδικαστικών αποφάσεων (είχε χειριστεί και ο κ. καθηγητής ως εισηγητής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση μια τέτοια έκθεση παλαιότερα με τις εκκρεμείς προς εκτέλεση αποφάσεις των 47 κρατών στην ΕΣΔΑ – πιθανότατα σκοπεύει να μιλήσει) Ποιες είναι λοιπόν οι έξι κατηγορίες αποφάσεων που δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί από τη χώρα;

Αυτές που αφορούν:

– τις συνθήκες κράτησης
– τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων
– την αναγνώριση των μειονοτικών σωματείων
– την ελευθερία έκφρασης
– την εκτέλεση των αποφάσεων των εθνικών – κυρίως διοικητικών – δικαστηρίων
– τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών

Συνοψίζοντας λοιπόν, έξαρση προσφυγών και καταδικαστικών αποφάσεων σε συγκεκριμένους ανά καιρούς τομείς (όπως τώρα για παράδειγμα με την αστυνομική βία ή με τις συνθήκες κράτησης) έχουν όλα τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη. Το βασικό, όμως, πρόβλημα της χώρας όσον αφορά τις επιδόσεις της στα δικαιώματα του ανθρώπου, είναι η αδυναμία (;) της να συμμορφώνεται έγκαιρα και ουσιαστικά στις καταδικαστικές αποφάσεις του Στρασβούργου.

Ανατρέχοντας, δηλαδή, στην ίδια την παρέμβαση του κ. Κτιστάκι στην εν λόγω διαδικτυακή εκδήλωση, δεν βρήκαμε κανένα απόσπασμα στο οποίο να αποδεικνύεται ότι άμεσα ή έμμεσα ο δικαστής ζήτησε “να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως τουρκικοί”. Στο μόνο σχετικό σημείο, αναφέρθηκε επί λέξει σε “μειονοτικά σωματεία” και δεν χρησιμοποίησε πουθενά τον όρο “τουρκικά”. Δεν υπέδειξε συγκεκριμένο τρόπο συμμόρφωσης στο σχετικό ζήτημα. Καμία μνεία δεν έγινε από τον ομιλητή σχετικά με πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, πόσω μάλλον αρνητική.

Η Ελλάδα έχει πράγματι καταδικαστεί επανειλημμένα από το ΕΔΔΑ (βλ. ενδεικτικά υποθέσεις Bekir-Ousta και λοιποί κατά Ελλάδας – αριθ. 35151/05, 11 Οκτωβρίου 2007, Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλοι κατά Ελλάδας – αριθ. 26698/05, 27 Μαρτίου 2008, Εμίν και λοιποί κατά Ελλάδας – αριθ. 34144/05, 27 Μαρτίου 2008) για θέματα μη αναγνώρισης (συχνά ως διάλυσης ή μη έγκρισης σύστασης) σωματείων προσώπων από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (είτε περιχείχαν στην επωνυμία τους τη λέξη “τουρκικός”, είτε όχι) και δεν έχει συμμορφωθεί προς αυτές, παρά τις σχετικές εκθέσεις και συστάσεις για εκτέλεση των αποφάσεων.

Κατά την πιο πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2021) επισήμανση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που παρακολουθεί την εκτέλεση και συμμόρφωση των κρατών-μελών με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία, μεταξύ άλλων, στις εκκρεμείς προς εκτέλεση αποφάσεις που αφορούν μειονοτικά σωματεία, και σε έγγραφο που βρίσκεται στον ιστότοπο του Συμβουλίου το ζήτημα περιγράφεται ως “άρνηση των αρχών για σύσταση σωματείων ή διάλυση σωματείων από τη Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη με την επίκληση του λόγου πως αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια τάξη”.

1

Όσον αφορά τη διαδικασία εκλογής του στη θέση του Έλληνα δικαστή του ΕΔΔΑ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου περιέρχεται, κατόπιν πορείας που ξεκινά από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και αξιολογήσεις από ειδικά γνωμοδοτικά όργανα του ελληνικού εσωτερικού δικαίου, λίστα με τρεις υποψηφίους που καταρτίζουν τελικώς οι Υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η τελική λίστα των υποψηφίων δικαστών (Ι. Κτιστάκις, Φ. Παζαρτζή και Μ. Πικραμμένος, όχι μόνον Κτιστάκις-Παζαρτζή) για τη θέση, μαζί με τα βιογραφικά τους σημειώματα, βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) και δεν υπάρχει καμία αναφορά στην υποψηφιότητα του κ. Κτιστάκι ως “οριακή”, από πλευράς τυπικών προσόντων.

Ακολούθως, η εισήγηση της ειδικής, μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Εκλογή Δικαστών στο ΕΔΔΑ, όπως προκύπτει από δημόσια διαθέσιμο έγγραφο, κατόπιν ακρόασης των υποψηφίων στις 15 Ιανουαρίου 2021, πρότεινε κατά πλειοψηφία τον κ. Ιωάννη Κτιστάκι ως τον υποψήφιο με τα πλέον κατάλληλα προσόντα. Η επιτροπή αυτή δεν είναι 12μελής, αλλά απαρτίζεται από συνολικά 44 μέλη (20 τακτικά, 20 αναπληρωματικά, 4 σταθερά εκ θέσεως), και στην εν λόγω σύγκληση της επιτροπής για την αξιολόγηση των Ελλήνων και Ελβετών υποψηφίων συμμετείχαν 24 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης εκ των οποίων δύο Έλληνες, οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τελικά, ο Ιωάννης Κτιστάκις εξελέγη δικαστής κατόπιν ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Ιανουαρίου 2021, και συγκεκριμένα με 145 ψήφους (η κα. Παζαρτζή έλαβε 89 ψήφους, και ο κ. Πικραμμένος 42) από τα 300 παρόντα μέλη που προέρχονται κατά βάση από βουλευτές των 47 εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  permissos.gr, o δικαστής Κτιστάκις έχει αποστείλει εξώδικο στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υποστήριξε στην προαναφερθείσα εκδήλωση ότι “η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει τις αποφάσεις που ζητούν την αναγνώριση σαν τουρκικών, των συλλόγων των μουσουλμάνων της Θράκης” και ότι “στράφηκε κατά αποφάσεων του Αρείου Πάγου που έχουν τελεσίδικα κλείσει αυτό το ζήτημα της τουρκικής διεκδίκησης”. Μεταξύ άλλων (ολόκληρη η εξώδικη δήλωσή του εδώ), δήλωσε τα εξής:

Οι φράσεις ή ακόμη και οι λέξεις αυτές δεν υπήρχαν στην παρέμβασή μου, πολύ δε περισσότερο το νόημα που τους αποδίδετε.

Εκείνο που είπα, και το οποίο επαναλαμβάνω, είναι ότι σύμφωνα με τα δημόσια έγγραφα και τους στατιστικούς πίνακες της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα εμφανίζεται επί μακρόν να μην έχει συμμορφωθεί σε έξι μεγάλες κατηγορίες επαναλαμβανόμενων αποφάσεων, εκ των οποίων μία είναι και τα “μειονοτικά σωματεία”, κατά την ορολογία της ίδιας της Επιτροπής Υπουργών.

Η παραποίηση των λεγομένων μου από την εφημερίδα σας βεβαιώνεται και από το ότι δεν ανατρέξατε στο αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο YouTube ή ακόμη και στον ιστότοπο του Ιδρύματος Τσάτσου βίντεο της εκδήλωσης

και τα δύο ελεύθερης πρόσβασης, για να διασταυρώσετε τι είπα, όπως είχατε καθήκον, αλλά ανατρέξατε αποκλειστικά σε δηλώσεις τρίτων.

Συμπέρασμα

Ο Γιάννης Κτιστάκις δεν ζήτησε σε κανένα σημείο της εισήγησής του σε διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα την 1η Νοεμβρίου 2021 να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως τουρκικοί. Σε ένα μόνο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο “μειονοτικά σωματεία”. Είχε σημειώσει ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα εμφανίζεται επί μακρόν να μην έχει συμμορφωθεί σε έξι μεγάλες κατηγορίες επαναλαμβανόμενων αποφάσεων, εκ των οποίων μία είναι και τα “μειονοτικά σωματεία”, από πρόσωπα δηλαδή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα εντοπίστηκαν και ανακριβείς ισχυρισμοί σχετικά με την εκλογή του εν λόγω προσώπου στη θέση του δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν προτάθηκαν μόνο ο κ. Ιωάννης Κτιστάκις και η κα. Φωτεινή Παζαρτζή από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο κ. Μιχαήλ Πικραμμένος. Επίσης, η ειδική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης προέκρινε κατόπιν ακρόασης των υποψηφίων ως καταλληλότερο υποψήφιο τον κ. Κτιστάκι κατά πλειοψηφία, ενώ στην ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ο κ. Κτιστάκις εξελέγη δικαστής λαμβάνοντας τη σχετική πλειοψηφία των ψήφων.

Δείτε Εδώ ellinikahoaxes.gr

Διαβάστε επίσης

Με εξώδικο απαντά ο Γιάννης Κτιστάκις στην εφημερίδα”ΕΣΤΙΑ”-ΒΙΝΤΕΟ

Σχετικά