Γερμανία: Γενικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους – Υποχρεωτικός εμβολιασμός από Φεβρουάριο

Σκληρά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους προβλέπει το lockdown για τη Γερμανία.

Γενικό lockdown για τους μη εμβολιασμένους σε όλη τη χώρα αποφάσισαν σήμερα ομοσπονδία και κρατίδια, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να επιβάλουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο. Η υπηρεσιακή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε ακόμη υπέρ της επιβολής της υποχρέωσης εμβολιασμού.

Τα μέτρα αποτελούν μια «πράξη εθνικής αλληλεγγύης», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά τη διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, με το βλέμμα στην τεράστια επιβάρυνση που υφίσταται κατά τόπους το σύστημα Υγείας.

Συγκεκριμένα, η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, εστίασης και ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα κλπ), θα επιτρέπεται στο εξής μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο (Κανόνας 2G), ενώ κατά περίπτωση θα μπορεί να επιβληθεί και ο Κανόνας 2G+, δηλαδή να απαιτείται επιπλέον και αρνητικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό τεστ.

Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, οι αποφάσεις για περαιτέρω περιορισμό των μη εμβολιασμένων οφείλονται στο ακόμη μεγάλο εμβολιαστικό κενό. Όσο περισσότεροι δεν εμβολιάζονται, τόσο περισσότεροι περιορισμοί είναι απαραίτητοι, εξήγησε.

Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμένουν κλειστά όταν ο δείκτης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών υπερβεί το 350, ενώ σε αυτή την περίπτωση θα επιβάλλονται περιορισμοί ακόμη και στην συγκέντρωση εμβολιασμένων και ιαθέντων: έως 50 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και έως 200 σε εξωτερικούς.

Σε ό,τι αφορά τη γενική υποχρέωση εμβολιασμού που εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Διαφημίσαμε τον εμβολιασμό με όλους τους τρόπους. Σε αυτή την κατάσταση όμως επιβάλλεται να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Αν ήμουν στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσα να πω ότι θα το υπερψήφιζα. Είχαμε όλοι την ελπίδα ότι η ελεύθερη βούληση θα γινόταν καλύτερα αποδεκτή. Με θλίβει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα τόσο ισχυρό τέταρτο κύμα». Η απερχόμενη καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητείται η ισχύς να περιοριστεί στους εννέα μήνες. Στην μεταβατική περίοδο πάντως όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, ανανεώνοντας το εμβολιαστικό τους στάτους, διαβεβαίωσε.

Ο κ. Σολτς από την πλευρά του επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες για εμβολιασμό, υπενθυμίζοντας τον στόχο των 30 εκατομμυρίων εμβολίων έως τα Χριστούγεννα. «Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο και μια μεγάλη πρόκληση σε τεχνικό επίπεδο και μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν συνεισφέρουν όλοι», ανέφερε, για να προσθέσει: «Αν είχαμε υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, δεν θα συζητούσαμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σχετικά