ΠΕΚΕΣ Στερεάς: Χρήση Συστήματος GIS στην Εκπαίδευση

Επιμορφωτικό Σεμινάριο σε συνεργασία με την Marathon Data Systems…

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της διαρκούς επιστημονικής και παιδαγωγικής ενημέρωσης και υποστήριξης όλων των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο, με θέμα:  «Δυνατότητες και εφαρμογές των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών G.I.S. στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Το σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Marathon Data Systems, η οποία παρέχει άδειες δωρεάν χρήσης συστημάτων G.I.S. στις σχολικές μονάδες, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 – 20:30.

Σκοπός του είναι η ενημέρωση και επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στο πολύ σημαντικό θέμα της αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.), τα οποία είναι ευρέως γνωστά και ως G.I.S. (Geographic Information Systems).

Τα  Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών  (G.I.S.) χρησιμοποιούν χάρτες σε ψηφιακή μορφή. Οι χάρτες είναι δυναμικοί και αλληλεπιδραστικοί και μπορούν να συνδυαστούν με άλλους χάρτες και δεδομένα, με γραφήματα, βάσεις δεδομένων και πολυμέσα.

Στην εκπαίδευση, τα G.I.S. προωθούν και ενθαρρύνουν τις δεξιότητες κριτικής και δημιουργικής σκέψης και δημιουργούν συνθήκες ευχάριστης και παραγωγικής μάθησης.

Οι μαθητές βρίσκουν στα GIS τρόπους και δυνατότητες να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν τις χωρικές σχέσεις που υπάρχουν στον κόσμο μας.

Η χρήση των G.I.S. παρέχουν δυνατότητες διερεύνησης όχι μόνο ενός συνόλου γνώσεων περιεχομένου αλλά και τρόπους σκέψης για τον κόσμο συνολικά.

Βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν και να εξερευνήσουν το περιεχόμενο σε μια ποικιλία επιστημονικών κλάδων, όπως είναι η γεωγραφία, η ιστορία, τα μαθηματικά,  η ελληνική γλώσσα, το περιβάλλον, η χημεία, η βιολογία, κ.λπ.

Ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμογών των G.I.S. στην εκπαιδευτική διαδικασία:

• Κοινωνικές επιστήμες: διερεύνηση δημογραφικών πληροφοριών για όλες τις χώρες του κόσμου, οπτικοποίηση ιστορικών γεγονότων, εξερεύνηση της φυσικής αλλαγής με το πέρασμα του χρόνου, κ.α.

• Επιστημονική Εκπαίδευση: διερεύνηση φυσικών φαινομένων όπως σεισμοί και ηφαιστειακές τοποθεσίες, εξερεύνηση των συνηθειών των ζώων και των επιπτώσεων των ανθρώπων κ.α.

• Λογοτεχνία: χαρτογράφηση ημερολογίων ταξιδιών/καταχωρήσεις ενός συγκεκριμένου συγγραφέα, κ.α.

• Μαθηματικά: διερεύνηση των μαθηματικών λειτουργιών των δημογραφικών δεδομένων (π.χ. διαφορές μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών των πόλεων, των αναλογιών, κ.α.)

• Υγεία και Φυσική Αγωγή: διερεύνηση της εξάπλωσης ασθενειών και ασθενειών και των περιοχών που εμφανίζονται.

• Γεωγραφία: απεικόνιση κλιματικών ζωνών παγκοσμίως, αλλαγές περιοχών με την πάροδο του χρόνου, κ.α.

• Περιβάλλον: δοκιμές ποιότητας των υδάτων όπου η ρύπανση και η μειωμένη ροή είχαν επιπτώσεις σε θαλάσσια είδη, αξιοποίηση φυσικών πόρων.

Οι θεματικές περιοχές του σεμιναρίου για τη χρήση των G.I.S. αφορούν στην:

·         Απεικόνιση, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων σε 2D και 3D με τη Desktop εφαρμογή ArcGIS Pro (Drone data, Imagery data, Sentinel data κ.λ.π)

·         Εισαγωγή και ανάλυση γεωγραφικών θεματικών δεδομένων από Web Services και από αρχεία csv, txt, cad , kml

·         Γεωκωδικοποίηση δεδομένων σε περιβάλλον Microsoft excel

·         Εφαρμογές για συλλογή δεδομένων και αυτοψία έργων Πεδίου (ArcGIS Field Maps)

·         Εφαρμογές για δημιουργία «έξυπνων» φορμών και ερωτηματολογίων (ArcGIS Survey123)

·         Οπτικοποίηση δεδομένων μέσω ArcGIS Dashboard

·         Ανάπτυξη Web GIS Εφαρμογών (ArcGIS Web AppBuilder, Experience builder)

·         Παραδείγματα Εφαρμογών με ArcGIS Story Maps

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου θα γίνει μέσω της πλατφόρμας webex event πατώντας ΕΔΩ.

Event password:  1234
Στους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σχετικά