Carmel: Από πού πήρε το όνομά της η νέα κακοκαιρία

xioni tilemaxos

Τι αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Νέα κακοκαιρία με την ονομασία Carmel είναι προ των πυλών σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ. Όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία, διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα προκαλέσει κακοκαιρία με την ονομασία Carmel όπως προαποφασίστηκε από τους εταίρους του group της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που είναι υπεύθυνοι για την ονοματοδοσία των συστημάτων.

Η ονομασία Carmel βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκε και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα Carmel παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος, το όρος Κάρμελ ή Κάρμηλος που βρίσκεται στο Ισραήλ.

Τα χαρακτηριστικά της οροσειράς

Το όρος Κάρμελ είναι παράκτια οροσειρά και εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά, ενώ η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO.

Η οροσειρά Κάρμηλος έχει πλάτος περίπου 6,5 με 8 χιλιόμετρα, με ομαλή κλίση προς τα νοτιοδυτικά, αλλά σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή στη βορειοανατολική πλευρά, ύψους 546 μέτρων.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα του ονόματος Κάρμηλος αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό κέρεμ, μια λέξη που σημαίνει «αμπελώνας».

Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσει την νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου προβλέπεται να σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής, έντονες καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι και σημαντικό ύψος κύματος, ενώ η χώρα μας θα επηρεαστεί με βροχές, καταιγίδες και χιόνια το Σάββατο.

Δείτε ακόμη

Κακοκαιρία Carmel: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από το Σάββατο με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Σχετικά