Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Βοιωτίας καταγγέλει τις αντεργατικές επιδιώξεις της «Ceneral Mills AE»

katagelia ekpedeytikon livadeias-001

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ: ΣΕΠΕ – ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 

«Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε επιδίωξη της εταιρείας είτε να καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα είτε επιδιώκοντας να νομιμοποιήσει μία αυθαιρεσία αποσπώντας την υπογραφή των εργαζομένων. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών», αναφέρει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Ν. Βοιωτίας, σε καταγγελία του προς το ΣΕΠΕ – Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Βοιωτίας, σχετικά με την εταιρεία «General Mills AE».

Αναλυτικά το Συνδικάτο αναφέρει:

«Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, η διοίκηση της εταιρείας General Mills AE ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα έγγραφο, έχοντας πάνω σε αυτό και προσωπικά δεδομένα του κάθε εργαζόμενου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται περί προσωπικών δεδομένων, που στην ουσία θέλει να δώσει κάλυψη στην απόφαση της εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο για τις επόμενες δύο Παρασκευές και συγκεκριμένα για τις 24 και 31 Δεκεμβρίου 2021 επιβάλλοντας στους εργαζόμενους ότι αιτούνται είτε κανονική άδεια είτε άδεια άνευ αποδοχών.

Γνωρίζουμε ότι:

1) Η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών είναι δικαίωμα το οποίο μπορούν να αιτηθούν οι εργαζόμενοι και μόνο αυτοί και δεν μπορεί καμία εταιρεία να αξιώνει την υποχρεωτική χορήγησή της.

2) Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υποχρεωθεί από την εταιρεία να πάρει μία (1) ημέρα κανονικής άδειας. Κάτι τέτοιο γίνεται μόνο με την αίτηση του ίδιου του εργαζόμενου, διαφορετικά αποτελεί παράβαση της εργατικής νομοθεσίας (κατάτμηση άδειας) και προβλέπεται πρόστιμο κατά άτομο. Άλλωστε όποιος εργαζόμενος επιθυμούσε άδεια τις συγκεκριμένες ημέρες τις είχε δηλώσει ήδη στο εσωτερικό σύστημα που έχει η εταιρεία.

3) Είναι υποχρέωση της εταιρείας να ρυθμίζει το πρόγραμμα ώστε να παρέχεται εργασία σε όλους σύμφωνα με τις συμβάσεις εργασίας που είναι 5ήμερης εργασίας άλλωστε, οι συμβάσεις εργασίας δεν ορίζονται με βάση το πότε έχει ή δεν έχει δουλειά η κάθε εταιρεία.

4) Αν η εταιρεία με δικιά της απόφαση θέλει να κλείσει το εργοστάσιο τις συγκεκριμένες ημέρες τότε θα πρέπει να πληρώσει κανονικά τις αποδοχές όλων των εργαζομένων.

Παρόλο αυτά δύο εργαζόμενοι και μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου που δεν δέχτηκαν την τακτική της εταιρείας, τους ανακοίνωσαν ότι για τις ημέρες αυτές θα απασχοληθούν στο φυλάκιο της πύλης που κάτι τέτοιο απαγορεύεται και δεν προβλέπεται με βάση την σύμβαση εργασίας τους σαν εργάτες παραγωγής καθώς επίσης δεν υπάρχει άδεια, εκπαίδευση και τα ανάλογα μέσα για αυτό το πόστο καθιστώντας κάτι τέτοιο μία επικίνδυνη ενέργεια για την ασφάλεια των εργαζομένων και της εταιρείας.

Ύστερα από την τηλεφωνική παρέμβαση της υπηρεσίας σας στην εταιρεία και παρά την υπόδειξή σας ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από την εργασιακή νομοθεσία η εταιρεία παρανόμως επιμένει στην αρχική της απόφαση.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε επιδίωξη της εταιρείας είτε να καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα είτε επιδιώκοντας να νομιμοποιήσει μία αυθαιρεσία αποσπώντας την υπογραφή των εργαζομένων. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών».

Σχετικά