Μονοήμερη στον Ελικώνα: Ανακαλύψτε το άγνωστο βουνό της διπλανής πόρτας

Ο γειτονικός Παρνασός μπορεί να έχει το όνομα, αλλά ο Ελικώνας κρατάει για τον εαυτό του την χάρη ενός παρθένου βουνίσιου προορισμού, ανέγγιχτου από τις μάζες που ορθώνεται ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας και σε 16 καταπράσινες κορυφές γεμάτες έλατα και δρυς.

Eλικώνας-Ζερίκι

Σε περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα και αφήνοντας πίσω σας τον επαρχιακό δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς λίγο μετά την Αλίαρτο (ταμπέλα προς Άγιο Γεώργιο και Αγία Άννα) θα βρεθείτε να σκαρφαλώνετε στην Παλιοβούνα, την ψηλότερη από τις κορυφές του Ελικώνα (1748 μ.).

Πρώτη στάση στην Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα και ένα ελατοσκέπαστο τοπίο να δίνει τον τόνο. Αν φτάσετε σχετικά νωρίς καθίστε για καφέ στο παραδοσιακό καφενείο «Τα Κούκουρα» ή στο μικρό και ζεστό «Καφέ των φίλων» στην πλατεία, αλλιώς οι μυρωδιές από παϊδάκια αρνιού και προβατίνας θα σας οδηγήσουν κατευθείαν στις ταβέρνες του χωριού, όπως το «Μαραμπού».

Το πανέμορφο οροπέδιο της Αρβανίτσας απέχει γύρω στα 5 χλμ. από την Αγία Άννα και, αυτή την εποχή, σας φέρνει για χιονιές στην καρδιά του Ελικώνα, ενώ το καλοκαίρι αποτελεί δημοφιλή τόπο αναψυχής.

Πεζοπορία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Κυριακίου

Η συνέχεια γράφεται στο Κυριάκι, το κεφαλοχώρι του Ελικώνα. Χαλαρώστε στην κεντρική πλατεία με τον γεροπλάτανο και την Εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, δροσιστείτε στην πέτρινη Μεγάλη Βρύση και ανεβείτε μέχρι το Παλιόκαστρο, για όμορφη πανοραμική θέα από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου. Και εδώ θα βρείτε αξιόλογες ταβέρνες αλλά και τυροκομεία για τις απαραίτητες προμήθειες. Αφού φτάσατε μέχρι εδώ, είναι «αμαρτία» να μην κάνετε ακόμα 11 χλμ. μέχρι τον Όσιο Λουκά στο Στείρι, το θρησκευτικό must της περιοχής. Πρόκειται άλλωστε για το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας, με τον παλαιότερο ναό να χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 10 αι., ενώ το καθολικό των αρχών του 11ου αι. εντυπωσιάζει με τα ψηφιδωτά και τα μάρμαρα που το κοσμούν. Ο επίλογος της βόλτας γράφεται άνετα στην πρωτεύουσα του νομού Λιβαδιά, με σουλάτσο στις όχθες του ποταμού Έρκυνα που τη διασχίζει και στη γραφική πλατεία της Κρύας.

Για τους έμπειρους λάτρεις των off road διαδρομών, υπάρχει χωματόδρομος 7 χλμ. που συνδέει την Αγία Άννα με το Ζερίκι μέσα από πυκνό ελατόδασος.

Πολλά και τα πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά του Ελικώνα. Ο δραστήριος «Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Κυριακίου» διοργανώνει συχνές εκδρομές και μπορεί να σας πληροφορήσει για να κινηθείτε με ασφάλεια στην περιοχή (περισσότερες πληροφορίες εδώ)

Προμηθευτείτε παραδοσιακές πίτες, χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκίσματα από τις «Μούσες», τον Σύνδεσμο Γυναικών Κυριακίου στην κεντρική πλατεία.

Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε, προτείνουμε τον ανακαινισμένο ξενώνα «Ελικώνιο» (€40 με πρωινό, €35 για δύο διανυκτερεύσεις και άνω, 2261094444) στην Αγία Άννα. Πολύ καλή και η ταβέρνα του, που σερβίρει από ντολμαδάκια, γαρδουμπάκια, κρεατόσουπα και κρεμμυδόπιτα μέχρι αρνάκι σε κληματόφυλλα και κόκορα κρασάτο.

athinorama.gr

Σχετικά