Τι επιδότηση θα δοθεί για τις ηλεκτρικές συσκευές-Παραδείγματα

Τα 100 εκατ. ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα επιδότησης για ηλεκτρικές συσκευές από το ΥΠΕΝ.

Μέχρι στιγμής το “πράσινο φως” έχει δοθεί για ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά. Έμφαση θα δοθεί στα κλιματιστικά καθώς ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται επιβάρυνση του δικτύου με μεγάλες καταναλώσεις. Για τον λόγο αυτό, ενδέχεται το πρόγραμμα να καλύπτει παραπάνω από ένα κλιματιστικό για αντικατάσταση.

Ο δεύτερος τύπος συσκευής που θα μπορούν να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν οι δικαιούχοι θα είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Το σκεπτικό της ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ είναι ότι τα ψυγεία είναι συσκευές που είναι μονίμως στην πρίζα και προκαλούν σημαντικό φόρτο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκτός της επιδότησης θα είναι οι ηλεκτρικές κουζίνες, παρόλο που συγκαταλέγονται στις πιο ενεργοβόρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ, η επιδότηση θα είναι της τάξης του 30-40%, το οποίο θα έχει ταβάνι, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην εξαντληθεί τάχιστα ο προϋπολογισμός.
Με το σενάριο του 35% και το όριο των 500 ευρώ προκύπτουν τα εξής παραδείγματα:

Για την αγορά ενός κλιματιστικού αξίας 1.000 ευρώ, το πρόγραμμα θα επιδοτεί τον δικαιούχο με 350 ευρώ
Για αγορά ενός ψυγείου 500 ευρώ, ο δικαιούχος θα επιδοτείται με 175 ευρώ
Για την προμήθεια δυο κλιματιστικών συνολικής αξίας 2.000 ευρώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει 500 ευρώ
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος απόσυρσης, αναμένεται να αποσαφηνιστεί αν θα δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την παλαιότητα των συσκευών που προτίθεται να αποσύρει ο κάτοχος.

Σχετικά