Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποια η γνώμη των Ελλήνων για τη Ρωσία

Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Απόψε, παρουσιάστηκε η γνώμη των πολιτών σχετικά με μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στο πρώτο μέρος που παρουσιάστηκε χθες, 23/3, διαφάνηκε μεταξύ άλλων η διαφορά με 9,5 μονάδες διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου.

Θυμίζεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 16-21 Μαρτίου, σε δείγμα 1.304 ατόμων από όλη την Ελλάδα.

Για τον ευρωστρατό

Στο ερώτημα αν πρέπει η Ε.Ε. να δημιουργήσει δικό της στρατό, η πλειοψηφία απαντά θετικά (52%), με το 40% να αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο. Όσον αφορά στην πολιτική τοποθέτηση όσων απάντησαν, φαίνεται ότι υπέρ του Ευρωστρατού τίθενται κυρίως όσοι αυτοπροσδιορίζονται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Το 70% κατά της Ρωσίας

Στο ερώτημα «Είστε υπέρ ή κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία», η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων – ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης – δηλώνει κατά της Μόσχας. Το 70% δηλώνει ότι τάσσεται κατά της Ρωσίας, έναντι ενός ποσοστού μόλις 13% που τάσσεται… υπέρ του επιτιθέμενου.

Ναι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λέει το 60%

Οι περισσότεροι πολίτες είναι υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία (60%), με το 30% να διαφωνεί. Σημαντικές διαφορές φαίνονται κι εδώ σχετικά με την πολιτική τοποθέτηση, με τους δεξιούς ψηφοφόρους κυρίως να συμφωνούν.

Πιθανή παγκόσμια σύρραξη λέει το 40%

Οι περισσότεροι πολίτες (ποσοστό 53%) εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επεκταθεί και σε άλλα κράτη, με το σημαντικό 40% πάντως να θεωρεί ότι είναι πιθανό να επακολουθήσει παγκόσμια σύρραξη. Εδώ οι αριστεροί ψηφοφόροι παρουσιάζονται οριακά πιο αισιόδοξοι ότι ο πόλεμος θα περιοριστεί τοπικά.

Διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού

Οι δύο στους τρεις πολίτες διαφωνούν με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που έγινε από την κυβέρνηση, με το 29% να συμφωνεί.

Σχετικά