Θήβα: Ξανάρχισαν οι σεισμοί, περισσότερες από 15 δονήσεις καταγράφονται από το πρωί

Από 1 βαθμό της Κλίμακας Ρίχτερ έως και 3,9 η μεγαλύτερη δόνηση – «Η περιοχή είναι σε έξαρση τους τελευταίους 9 μήνες, αλλά δεν έχουμε κάποιο μεγάλο ρήγμα σε αυτή την περιοχή που μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό» τονίζει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς στο protothema.gr

Ανησυχία στους κατοίκους έχει προκαλέσει το πλήθος σεισμικών δονήσεων στη Θήβα με την τελευταία να σημειώνεται στις 8 και μισή το βράδυ με μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η σεισμική έξαρση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, της περιοχής έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμοί μεσαίου κυρίως μεγέθους. Ωστόσο από το πρωί της Κυριακής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 15 σεισμικές δονήσεις με τη μικρότερη να έχει μέγεθος 1 βαθμό της κλίμακας Ρίχτερ και τη μεγαλύτερη 3,9 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο prototothema.gr ότι η σεισμική έξαρση στην περιοχή της Θήβας που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 ενδέχεται να είναι συνέχεια του σεισμού των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στο χωριό Καλλιθέα τον Δεκέμβριο του 2020 και είχε προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Παράλληλα ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι οι σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί από το πρωί της Κυριακής στην περιοχή δεν έχουν επίκεντρα σε ρήγματα που να μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγάλους μεγέθους δηλαδή από 6 Ρίχτερ και πάνω.

«Υπάρχει μια σεισμική δραστηριότητα σε έξαρση που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021 με μεγέθη κοντά στα 4 Ρίχτερ και βρίσκονται στην περιοχή κυρίως ανατολικά της Θήβας. Αυτή η ακολουθία έχει δώσει εκατοντάδες σεισμούς με μεγέθη μεταξύ 0,5 και 3 στην κλίμακα Ρίχτερ. Και ο σεισμός που είχαμε είναι μεταξύ της Θήβας και του χωριού Νεοχωράκι, το οποίο είναι περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Θήβας. Το απόγευμα είχαμε έναν σεισμό 3,1 Ρίχτερ και μετά είχαμε τα 3,9 Ρίχτερ στις 8:32. Αυτές είναι ασθενείς δονήσεις κοντά στην Θήβα και προκαλούν ανησυχία. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη από το καλοκαίρι. Η περιοχή είναι σε έξαρση τους τελευταίους 9 μήνες, αλλά δεν έχουμε όμως κάποιο μεγάλο σε αυτή την περιοχή που μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό. Δηλαδή πάνω από 6 Ρίχτερ».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά υπάρχουν ρήγματα ανατολικά, δυτικά και νότια της Θήβας που μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό. Αλλά τα επίκεντρα αυτών των μικροσεισμών δεν βρίσκονται σε τέτοιου είδους ρήγματα. «Η περιοχή αυτή με τους ασθενείς σεισμούς είναι μια περιοχή μεταξύ της Θήβας και του χωριού Καλλιθέα το οποίο είχε δώσει έναν σεισμό και έκανε τοπικές ζημιές τον Δεκέμβριο του 2020 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός ενδεχομένως να προκάλεσε την διέγερση αυτής της έξαρσης. Δηλαδή η έξαρση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 αλλά είχαμε τον σεισμό που σας προανέφερα τον Δεκέμβριο του 2020. Το ρήγμα της Καλλιθέας είναι ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, έδωσε όμως έναν 4,4 Ρίχτερ μετά ηρέμησε και από τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε η σεισμική έξαρση κάτω από τη Θήβα βόρεια και ανατολικά. Εκεί όπου υπάρχει αυτός ο εστιακός χώρος δεν υπάρχει ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας σεισμός που να προκαλέσει βλάβες σε παλιά κτίρια και γι’αυτό θέλει προσοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά λόγω του μικρού εστιακού βάθους των ασθενών αυτών δονήσεων η αίσθησή τους είναι αρκετά έντονη και ανησυχεί τους κατοίκους.

Σχετικά