Ελισσαίος Βαγενάς στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λιβαδειά: “Οι λαοί πρέπει να γράψουν Ιστορία με την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!”

“Εκείνοι που πρέπει να μιλήσουν δεν είναι διάφοροι Ζελένσκι, αλλά οι εργαζόμενοι, οι λαοί! Εμείς αυτούς θέλουμε να ακούσουμε! Αυτοί πρέπει να γράψουν Ιστορία με την πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!”, τόνισε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος σε συγκέντρωση της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, την Παρασκευή 1η Απρίλη.

  Τη συγκέντρωση προλόγισε η Λιάνα Καραβασίλη, γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ, ενώ στην ομιλία του, ο Ελισσαίος Βαγενάς, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή εκδήλωση στη Λιβαδειά, όπως και η μεγαλειώδης συγκέντρωση, που πραγματοποιείται τούτη την ώρα έξω από την ελληνική βουλή, στην πλατεία Συντάγματος, με ομιλητή το ΓΓ του Κόμματός μας, σ. Δ. Κουτσούμπα, καθώς και οι δεκάδες άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, που έχουν προηγηθεί από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, διατρανώνουν το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό σθένος του λαού μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Είναι η συνειδητή φωνή του λαού μας, που υψώνεται στο διαχρονικό αγώνα του για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Σήμερα που πλατιές λαϊκές δυνάμεις προβληματίζονται και ανησυχούν για το πού πάνε οι εξελίξεις.

Σήμερα που οι εργαζόμενοι διψούν για συζήτηση, για να ανακαλύψουν όλα αυτά που τα άλλα κόμματα και τα κανάλια και οι εφημερίδες τους κρύβουν ή παραποιούν, οι κομμουνιστές, που δεν το βάζουμε κάτω, είμαστε στη θέση μας! Εδώ! Για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε μαζί τον κοινό μας αγώνα!

Έναν αγώνα που τον επιβάλλουν οι συνθήκες, η τραγωδία που εξελίσσεται σήμερα στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς και ο «πόλεμος», που έχουν εξαπολύσει στο σύνολο των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, με το κύμα της ακρίβειας που έχει φέρει τις λαϊκές οικογένειες σε απόγνωση. 

Σ’ αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ απευθύνει το κάλεσμά του για δράση, μέσα στο εργατικό, λαϊκό κίνημα, στο αντιπολεμικό κίνημα. Αναδεικνύει την ανάγκη της συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, γιατί μόνον έτσι θα πολλαπλασιαστεί η αντίσταση στο «τσεκούρι» της αντιλαϊκής πολιτικής, μόνον έτσι θα προετοιμαστεί το «έδαφος» για τη λαϊκή αντεπίθεση.

Το ΚΚΕ για άλλη μια φορά απόδειξε πως δεν «μασά» τα λόγια του! Από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απαράδεκτη στρατιωτική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που καταπατά την εδαφική ακεραιότητα ενός άλλου κράτους και σέρνει στο πολεμικό σφαγείο τους δύο λαούς. Ανέδειξε ταυτόχρονα, πως η ρωσική εισβολή αποτελεί μονάχα την τυπική έναρξη του πολέμου, ενός πολέμου που προετοιμάστηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, μαζεύοντας, όπως το «ηφαίστειο» πριν την θανατηφόρα έκρηξη, το εκρηκτικό του φορτίο.

ΝΑΙ! Ο πόλεμος αυτός είναι ιμπεριαλιστικός και άδικος και από τις δύο πλευρές! Διεξάγεται και διευθύνεται από δυνάμεις αντιλαϊκές, από τις αστικές τάξεις, από τους εκμεταλλευτές της εργατικής τάξης, από τους δυνάστες των λαών. Πλευρές της στρατιωτικής σύγκρουσης που διεξάγεται  είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που συγκρούονται με την καπιταλιστική  Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. 

Οι αντιθέσεις, που οδήγησαν σε αυτή την αιματηρή εξέλιξη αφορούν τη σύγκρουση των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, τη διαπάλη τους για τον ορυκτό πλούτο, την ενέργεια, τους δρόμους των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, το ανθρώπινο δυναμικό, για γεωπολιτικά στηρίγματα.

Οι «κόντρες» για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα όλων αυτών είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κόσμου, όπου κουμάντο κάνουν τεράστιες μονοπωλιακές εταιρίες, τα μονοπώλια. Είμαστε στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού και σαφώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει όλα αυτά τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Ο λαός της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης εξαιτίας της  κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά, τόσο στις αιτίες, όσο και στα προσχήματα, που χρησιμοποιούν οι διάφορες δυνάμεις, που εμπλέκονται στην σύγκρουση και ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κοκ) για την εμπλοκή της χώρας στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Υπογράμμισε πως «τα ΜΜΕ των καπιταλιστών έχουν «σκυλιάσει» μιας και «καρφί στο μάτι» της αστικής τάξης είναι η στάση του ΚΚΕ, που καλεί τον ελληνικό λαό να μην επιλέξει «στρατόπεδο ληστών». Δεν διστάζουν, για να αποσπάσουν τη συγκατάθεση των λαών σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο, να «επιστρατεύσουν» και τον επικεφαλή της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, τον Ζελένσκι, που θα μιλήσει στην ελληνική βουλή. Τους ενόχλησε η άμεση αντίδραση του ΚΚΕ, που ανέδειξε πως ο συγκεκριμένος κύριος, όπως κι ο Πούτιν, ο Μπάϊντεν και άλλες αντιδραστικές πολιτικές φιγούρες, έχουν τεράστιες ευθύνες για την αιματοχυσία, που εκτυλίσσεται και δεν μπορούν να προτείνουν τίποτα το εποικοδομητικό  και πραγματικά χρήσιμο για τους λαούς. Η θέση τους είναι στο «σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

Εκείνοι που πρέπει να μιλήσουν δεν είναι διάφοροι Ζελένσκι, αλλά οι εργαζόμενοι, οι λαοί! Εμείς αυτούς θέλουμε να ακούσουμε! Αυτοί πρέπει να γράψουν Ιστορία! Αυτοί πρέπει να χαράξουν αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!»

Αναφερόμενος στις συνέπειες του πολέμου, που ήδη βιώνουν οι λαοί, σημείωσε: «Στην Ουκρανία εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας διέξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τώρα τα κοράκια διάφορων εργοδοτικών οργανώσεις οσμίστηκαν φθηνό εργατικό δυναμικό.  Εμείς όπως και πριν, στους προηγούμενους πολέμους, θα είμαστε στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών, όλων των κατατρεγμένων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις «δαγκάνες» των αδιεξόδων του καπιταλισμού. Θα είμαστε αλληλέγγυοι και ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε να σταθούμε δίπλα τους στους κοινούς αγώνες που θα ωριμάζουν μπροστά μας.

Επιπλέον, ο λαός μας, και οι άλλοι λαοί βιώνουν την ακρίβεια στα καύσιμα, σε άλλα προϊόντα. Ο πληθωρισμός κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα. Ο λαός πληρώνει το τίμημα, είτε με τους πανάκριβους εξοπλισμούς για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, είτε με τις υψηλές τιμές του ρεύματος, άλλων προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Για το ΝΑΤΟ έχουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια, αλλά δεν έχουν να δώσουν για την αγροτιά που ξεκληρίζεται από το τεράστιο κόστος παραγωγής και στέλνει κραυγή αγωνίας από τα μπλόκα. Δεν τους περισσεύουν για τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον συνταξιούχο, που προσπαθούν να τους ξεγελάσουν πουλώντας τους «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Δεν βρίσκουνε για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, βλέπετε τα «ρουφάει» όλα η ανάγκη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και οι νατοϊκές ανάγκες.

Επιπλέον, εδώ ο λαός της Στερεάς πληρώνει ακριβά την διαχρονικά εσκεμμένη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, βλέπει τους προκλητικούς εκβιασμούς, για να περάσει το απαράδεκτο σχέδιο της απόλυσης των εργαζομένων που έχουν «ματώσει» όλα αυτά τα χρόνια, θρηνώντας, μάλιστα και δεκάδες νεκρούς. Κι αυτά όταν το νικέλιο κατακτά νέα θέση στην αγορά και αυξάνεται η τιμή του, το κοβάλτιο είναι περιζήτητο, αλλά η κυβέρνηση με «νύχια και δόντια» προωθεί τις αντεργατικές της αποφάσεις. Όμως οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα για να διασφαλιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή τη μάχη!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και κάποια ψίχουλα, λίγων λεπτών του ευρώ έκπτωση για τη βενζίνη. Τέτοια χουβαρνταλίκια… Πρόκειται για κοροϊδία, όπως και οι προτάσεις των άλλων αντιπολιτευτικών κομμάτων, που διαγκωνίζονται στο πόσο «ψίχουλα» θα πέσουν στο λαό από το «τραπέζι», όπου έχουν στήσει το «φαγοπότι» τους τα μονοπώλια.  Όμως για να υπάρξει μια στοιχειώδης ανακούφιση του λαού απαιτείται άμεσα κατάργηση του ΦΠΑ, των ειδικών Φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων εδώ και τώρα. Ο λαός μας πρέπει να στείλει ανάλογο ισχυρό μήνυμα με την πανεργατική απεργία της 6ης Απρίλη.

Σε αυτές τις συνθήκες έχει σημασία η στάση των κομμουνιστών, αλλά και όλων των ανθρώπων, που συστρατεύονται μαζί μας, ώστε να ενημερώσουμε συστηματικά το λαό, να συμβάλλουμε στην οργάνωσή του, ώστε να μπούνε νέες λαϊκές δυνάμεις στη δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής, να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, κανένας στρατευμένος, υπαξιωματικός και αξιωματικός εκτός συνόρων, να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Να αποδεσμευτεί η χώρα από τα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια και  οργανισμούς. Είμαστε σίγουροι που μέσα από αυτή την προσπάθεια και σε κάθε μέτωπο που αφορά τα δικαιώματα των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, νέες δυνάμεις θα πάρουν κοντά μας θέση, στον αγώνα ενάντια στο άδικο, στο σύστημα, που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Αυτός είναι ο δρόμος που φωτίζει την πραγματική φιλολαϊκή προοπτική, για να μπορούν οι λαοί να ζήσουν με ειρήνη, ασφάλεια, αδερφοσύνη, να διαμορφώσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, όπως έζησαν για δεκαετίες οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όταν οι ίδιοι βρίσκονταν στο τιμόνι της εξουσίας, είχαν στα χέρια τους τον πλούτο που παρήγαγαν, οικοδομούσαν μια καινούργια σοσιαλιστική κοινωνία»._

Σχετικά