Πάσχα 2022 χωρίς αυγά Kinder: Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε τα προϊόντα λόγω σαλμονέλας

Χωρίς τη γεύση της Kinder θα εορταστεί το Πάσχα 2022 μιας και ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε όλα τα σοκολατένια αυγά υπό τον φόβο της σαλμονέλας.

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές καθώς, την Παρασκευή (08/04), ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε την απόσυρση του συνόλου των αυγών Kinder και των Kinder Schokobons στην Ελλάδα λόγω σαλμονέλας και έτσι το Πάσχα 2022 θα εορταστεί χωρίς αυτά.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ επεσήμανε: «Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτου παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης “Ferrero Ardennes”, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας “Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ” στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com. Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό».
Έκλεισε το εργοστάσιο της Kinder στο Βέλγιο

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου έδωσε εντολή να κλείσει το τοπικό εργοστάσιο της Κinder αφού η εταιρεία δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Έτσι, οι βελγικές Αρχές ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση: «Έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν».
Κρούσματα σαλμονέλας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες

Πάντως, έρευνα για δεκάδες περιστατικά σαλμονέλας που σχετίζονται με την κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας ανακοίνωσαν τόσο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ECDC, το ξέσπασμα οφείλεται στη μονοφασική Salmonella Typhimurium και εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε επτά χώρες της Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μέχρι τις 5 Απριλίου 2022, είχαν καταγραφεί 134 κρούσματα, κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 7 Ιανουαρίου 2022, και από τις 17 Φεβρουαρίου 2022, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε αλλες χώρες της Ευρώπης.

Η εν λόγω έξαρση της σαλμονέλας χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η αιματηρή διάρροια.

Όπως προκύπτει από συνεντεύξεις με ασθενείς και επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας θεωρούνται ως πιθανή αιτία μόλυνσης.

Τέλος, ανακλήσεις προϊόντων έχουν γίνει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να αποτραπεί η κατανάλωση προϊόντων που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Σχετικά