Η Γη τρέμει στη Θήβα

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, η οποία δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

Μετά από μια σειρά σεισμικών δονήσεων μεγέθους μεταξύ 3 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τις προηγούμενες ημέρες, τα ξημερώματα της Κυριακής πολλοί κάτοικοι της Θήβας πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους λόγω του σεισμού μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έγινε στις 05:13. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης και το εστιακό βάθος του ήταν μόλις πέντε χιλιόμετρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε τόσο αισθητός από τους πολίτες, μολονότι διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της πόλης, με το οποίο επικοινώνησε η «Ζούγκλα» δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Η δόνηση των 4,3 βαθμών ακολουθήθηκε από έναν σεισμό 3,6 βαθμών και άλλους μικρότερους με μεγέθη από 2 έως 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, λέει στη «Ζούγκλα» ότι δεν εκτιμά πως αυτή η σεισμική ακολουθία, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2020 μπορεί να δώσει σεισμούς πολύ μεγαλύτερου μεγέθους.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι ακόμα και ένας σεισμός της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στη Θήβα, όπου, όπως λέει, έχουν γίνει πολλές αυθαιρεσίες στη δόμηση.

Λέει, τέλος, ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την περιοχή με ομάδα επιστημόνων.

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας λέει στη «Ζούγκλα»: «Είμαι σαφής ότι δεν υπάρχει πρόγνωση που να είναι επιχειρησιακά χρήσιμη για τον πολίτη ώστε να έχει ένα ραντεβού ακρίβειας με τον Εγκέλαδο. Είναι αδύνατο επιστημονικά. Από εκεί και πέρα οι επιστήμονες δίνουν πιθανότητες σε σενάρια  για την εξέλιξη των σεισμικών φαινομένων. Τα συνηθισμένα σενάρια είναι προσεισμικές ακολουθίες, οι οποίες είναι μικροί σεισμοί που μερικές φορές οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς και ένα άλλο πιθανό σενάριο είναι μικροί σεισμοί που κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς όμως να δίνουν μεγάλο σεισμό. Αυτά τα δύο σενάρια έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τη Θήβα και οι επιστημονικές μετρήσεις με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μου δείχνουν το δεύτερο σενάριο ως πιο πιθανό».

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτηση του στο τέλος Μαρτίου, ο κ. Τσελέντης σημείωσε  ότι: «η σεισμικότητα […στη Θήβα…] οφείλεται σε ένα μικρό ρήγμα κάτω από την πόλη το οποίο έχει διάφορους κλάδους και δεν έχει το δυναμικό για να δώσει μεγάλο σεισμό». 

Ο κ. Τσελέντης υποστηρίζει ότι μιλάει «για το συγκεκριμένο ρήγμα γιατί η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλες σεισμοτεκτονικές δομές οι οποίες έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν», αλλά όπως επισημαίνει: «δεν βλέπουμε κάτι σχετικό με την ενεργοποίηση τους ούτε κάποια μετανάστευση των επικεντρών προς αυτές». 

«Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρός σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 4,5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο. Οι κάτοικοι πρέπει φυσικά αν εφαρμόζουν όλα τα μέτρα αντισεισμικής προφυλάξεις τα οποία είναι γνωστά», υπογραμμίζει και καταλήγει λέγοντας ότι προγραμματίζει να κάνει μία ομιλία στην Θήβα ανοιχτή στον κόσμο όπως έχει κάνει σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος για να ενημερωθούν οι κάτοικοι.

Συνέχεια στο zougla.gr

Σχετικά