ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το 3ο συνέδριο – «Πολιτική Αλλαγή» και «Νέα Αρχή με την κοινωνία» οι στόχοι

Το πλήρες στίγμα της διοργάνωσης αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης
Το τρίπτυχο «Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία» αντικατοπτρίζει τη βασική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, σηματοδοτώντας ως κεντρικό σύνθημα το 3ο Συνέδριό του, οι εργασίες του οποίου εκκινούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Το πλήρες στίγμα της διοργάνωσης αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες στις 18:30 το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης, ενώ στο τετραήμερο διεργασιών που θα ακολουθήσει, εκτιμάται ότι θα διαφανούν ακόμα πιο καθαρά αφενός οι πολιτικές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επόμενο διάστημα και αφετέρου οι νέες εσωκομματικές ισορροπίες, με ορίζοντα και την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας (του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής) στις 15 Μάϊου.

Νέα εικόνα

Ζητούμενο, άλλωστε, για την Κουμουνδούρου είναι στις μέρες που ακολουθούν, να αναδυθεί μια νέα εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εικόνα που θα συνδυάζει ένα συνολικό πρόγραμμα προοδευτικής πολιτικής αλλαγής, αλλά και ένα κόμμα ανανεωμένο, μαζικό και σύγχρονο, χωρίς τις όποιες αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Στην Κουμουνδούρου, οι προετοιμασίες περιγράφονται ως πυρετώδεις, καθώς το Συνέδριο έρχεται, παρά τη διετή αναβολή λόγω της πανδημίας, σε ένα κομβικό σημείο, όπως εκτιμούν, για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Για αυτό το λόγο χαρακτηρίζουν το κορυφαίο κομματικό τους γεγονός ως μια σημαντική ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να διαμορφωθούν οι όροι «πολιτικής αλλαγής», σε συνδυασμό με την κυβερνητική φθορά που εντοπίζουν, διαμορφώνοντας έτσι ευνοϊκούς συσχετισμούς για την θελκτικότητα του κόμματος απέναντι στην κοινωνία.

Στην ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνεδριακές διαδικασίες συμπίπτουν ακόμη με τη διαπίστωση της αδυναμίας του «κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου δόγματος» να ανταποκριθεί στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις, δηλαδή την πανδημία, την ακρίβεια, την ενέργεια και εσχάτως τη ρωσική εισβολή, εξελίξεις που υπογραμμίζουν επιτακτικά το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Αντίθετα, σε αυτή τη συνθήκη «χρεοκοπίας» του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος, όπως την ερμηνεύουν, το πολιτικό μήνυμα της Αριστεράς μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά, όπως εκτιμάται, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και κοινωνική δικαιοσύνη, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων-κοινών αγαθών.

Ως θετικός οιωνός για την αξιωματική αντιπολίτευση, αθροίζεται και η ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αποτυπώνοντας όπως παρατηρούν, μια «αναντίστρεπτη φθορά», σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εμφανίζει αυξητικές τάσεις στις περισσότερες μετρήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, διαβλέπουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «διπλή ήττα», ιδεολογική και πολιτική, με το αίτημα της «πολιτικής αλλαγής» και της «νέας αρχής με την κοινωνία» να αποκτά έδαφος.

Καθαρή νίκη

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναγνωρίζουν ότι η πολιτική υπέρβαση προς μια προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία – η οποία δεν είναι όμως ορατή προς το παρόν στις δημοσκοπήσεις- ενώ απαιτείται και καθαρός πολιτικός διάδρομος. Με αυτό το δεδομένο, η αλλαγή και μαζί της μια προοδευτική κυβέρνηση περνούν μέσα από μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής, νίκη η οποία συνιστά την μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη, για μια άλλη πορεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, για την αξιωματική αντιπολίτευση η κάλπη της απλής αναλογικής αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού θα αναγκάσει εκ των πραγμάτων όλους τους πολιτικούς παίκτες να ανοίξουν τα χαρτιά τους, συμβάλλοντας πιθανά στην ανάδειξη προγραμματικών συγκλίσεων.

Εσωκομματικός καταλύτης

Στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, το 3ο Συνέδριο εξελίσσεται σε καταλύτη για το μέχρι τώρα γνωστό τοπίο, αφού οι κάλπες που θα στηθούν το επόμενο διάστημα, θα κρίνουν εν πολλοίς αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα «ισχυρό, σύγχρονο, συμμετοχικό, μαζικό και δημοκρατικό», όπως επιθυμούν διακαώς τα ηγετικά του κλιμάκια ή αν θα διατηρήσει τις παγιωμένες δομές και λειτουργίες.

Σε κάθε περιπτωση, το πρώτο σήμα προς τον μετασχηματισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή οι εκλογές των Συνέδρων, αποτιμήθηκε ως ενθαρρυντικό για την υιοθέτηση των προτεινόμενων αλλαγών, αφού επιδοκιμάστηκαν πρόσωπα και θέσεις υπέρ της διεύρυνσης. Επίσης, με θετικό πρόσημο προσμετρήθηκε και το ποσοστό της προσέλευσης, αφού τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 61.600 άτομα, αλλά στις κάλπες προσήλθαν περίπου τα 2/3, δηλαδή 40.500 μέλη.

Δύο κάλπες για το μέλλον

Ο δρόμος, πάντως, για τον «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της νέας εποχής» είναι μακρύς και όχι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού θα χρειαστούν δύο κάλπες και πολλαπλές ζυμώσεις, μέχρι να γειωθούν στο κομματικό έδαφος οι καταστατικές αλλαγές, που εισηγείται -για πρώτη φορά σε αυτό το εύρος- ο Αλέξης Τσίπρας.

1η κάλπη: Σάββατο 16 Απριλίου

Η πρώτη «δοκιμασία» για την πλειοψηφία θα λάβει χώρα εντός του Συνεδρίου, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά των προτεινόμενων αλλαγών, όπως αυτή της εκλογής του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση στις 15 Μάϊου, με τον κ. Τσίπρα να επιθυμεί να κατοχυρώσουν δικαίωμα ψήφου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου και όσα μέλη του κόμματος εγγραφούν εκείνη την μέρα, ενώ για την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής θα ψηφίσουν τα εγγεγραμμένα μέλη έως τις 21 Μαρτίου.

2η κάλπη: Κυριακή 15 Μάϊου

Η «μητέρα των μαχών», ωστόσο, για την ανθρωπογεωγραφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το πολιτικό της στίγμα στο εξής αναμένεται να δοθεί στην κάλπη εκλογής του Προέδρου (αν και ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος) και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κορυφαία κομματικά στελέχη θα αναδειχθούν ανά περιφέρειες, όπου η «μάχη του σταυρού» δεν αποκλείεται να κρύβει και ηχηρές εκπλήξεις, αλλά και ισχυρό ανταγωνισμό ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο συμβολισμός της αφίσας

Μέχρι τότε, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου μοιάζει ενωτικό, όπως επιχείρησε να συμβολίσει και η αφίσα της διοργάνωσης, που παρουσιάστηκε χθες. Σε αυτήν, κυριαρχούν οι ομόκεντροι κύκλοι, φτιαγμένοι από κουκκίδες και το σύνθημα «Νέα Αρχή – Πολιτική Αλλαγή». Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι οι κουκκίδες συμβολίζουν όλες και όλους, με τις διαφορετικές τους καταβολές, συγκεντρωμένους σε ένα σημείο, δηλαδή στη διαδικασία του Συνεδρίου.

Με το ίδιο σκεπτικό σχεδιάστηκε και το λογότυπο του Συνεδρίου, που τοποθετείται στο κέντρο του σχήματος, συμπυκνώνοντας τα «στοιχήματα» της διοργάνωσης, δηλαδή: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, 3ο Συνέδριο, Νέα Αρχή, Πολιτική Αλλαγή.

Όσον αφορά στην επιλογή του κύκλου, σε αυτήν συνέτεινε το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «δημοκρατικό» σχήμα, καθώς όλα τα σημεία του απέχουν ίσα από του κέντρο, όπως ακριβώς κάθε μέλος έχει τον ίδιο λόγο και την ίδια αξία. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, οι κουκκίδες -έτσι όπως διατάσσονται- δεν είναι στάσιμες σε ένα ψηφιδωτό, αλλά δείχνουν ένα κόμμα «εν κινήσει», όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αντιπροσωπευτικό επιχειρήθηκε να είναι και το σύνθημα του Συνεδρίου, αφού το «Νέα Αρχή – Πολιτική Αλλαγή» συνοδεύεται από τις λέξεις «Ισχυρή Αριστερά», «Προοδευτική Κυβέρνηση», «Δίκαιη Κοινωνία», κωδικοποιώντας το πολιτικό αφήγημα και τους στόχους της διοργάνωσης.

Σχετικά