Ο Παναλίαρτος έχει μεγάλη ιστορία και Ακαδημία-πρότυπο στη Βοιωτία

Το SPORT24 παρουσιάζει το πρότζεκτ του Παναλίαρτου, ο οποίος -με τη συμβολή του Μιχάλη Κασάπη- στοχεύει στην ανάδειξη των νέων ταλέντων του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσα από τις Ακαδημίες του.

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας είναι δεδομένο πως επηρέασε, πέρα από το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Στην πραγματικότητα τον “αιμοδότη” του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές άρχισαν από τις χαμηλότερες κατηγορίες προτού ανελιχθούν και πρωταγωνιστήσουν στο κορυφαίο επίπεδο.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι τα έσοδα, οι χορηγίες και γενικότερα η οικονομική βοήθεια προς τα ερασιτεχνικά σωματεία έχει μειωθεί δραματικά, υπάρχουν κάποιες ομάδες και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν από το υστέρημά τους, με απώτερο σκοπό να δουν ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Παναλίαρτος, με έδρα την Αλίαρτο της Βοιωτίας. Μία ιστορική ομάδα της περιοχής, η οποία αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Βοιωτίας, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα στο Α’ τοπικό, μετράει δύο παρουσίες στη Δ’ Εθνική (1985/86, 2008/09) και προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επενδύσει στο κομμάτι των Ακαδημιών, έχοντας ως μεγάλο στόχο την ανάδειξη των νέων πρωταγωνιστών του ελληνικού ποδοσφαίρου.

“Μπροστάρης” στο συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι ο παλαίμαχος διεθνής αριστερός μπακ, Μιχάλης Κασάπης, ο οποίος έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναλίαρτου την τελευταία τετραετία, έχοντας για άμεσο συνεργάτη τον Σπύρο Ζαχαρόπουλο. Ο 51χρονος τεχνικός, στο πλαίσιο της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στο SPORT24, μάς μίλησε και για την παρουσία του στον Παναλίαρτο, αλλά και τα όνειρα που έχει για την ομάδα.

Θέλουμε ο Παναλίαρτος να έχει Ακαδημίες-πρότυπο τουλάχιστον για τη Βοιωτία

“Το 2019, όταν αποχώρησα από τη θέση του σκάουτ στην ΑΕΚ, μου έγινε πρόταση από τους ανθρώπους του Παναλίαρτου να αναλάβω την ομάδα και παράλληλα να τους βοηθήσω στο κομμάτι των Ακαδημιών. Ο πρόεδρος, Μάριος Λιάκος και ο αντιπρόεδρος, Λουκάς Μπούζας είναι δύο πολύ αξιόλογα παιδιά και δέχθηκα αρχικά να καθίσω στον πάγκο της πρώτης ομάδας. Όταν, όμως, είδα ότι έχουμε κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα πάνω στο ποδόσφαιρο, αποφάσισα να έχω συμμετοχή και στην ανάπτυξη των Ακαδημιών.

Οι Ακαδημίες, ειδικά σε μία ερασιτεχνική ομάδα, είναι το “Α” και το “Ω”. Τα βάλαμε, λοιπόν, κάτω και προσπαθούμε βήμα-βήμα να τις εξελίξουμε με σκοπό να αποτελούν Ακαδημίες-πρότυπο τουλάχιστον για τη Βοιωτία. Προφανώς αυτό δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Ευτυχώς οι διοικούντες το σύλλογο έχουν και χρόνο και υπομονή. Ούτως ή άλλως μου αρέσει να ασχολούμαι με μικρά παιδιά κα θέλω να τα βοηθήσω προκειμένου να αναδειχθούν νέοι παίκτες τα επόμενα χρόνια.

Ο προπονητής του Παναλίαρτου, Μιχάλης Κασάπης
Ο προπονητής του Παναλίαρτου, Μιχάλης Κασάπης PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Μακάρι να “βγει” και να ένας παίκτης που θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμένα. Από εκεί και πέρα, στο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι και τύχη. Εμείς, ουσιαστικά, αυτή την στιγμή τα εκπαιδεύουμε με στόχο να καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Προφανώς, μέσα από σκληρή δουλειά, καθώς αν δεν δουλεύει κάποιος, δεν γίνεται να ανταμειφθεί. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί”.

Έχω διώξει παιδιά από την προπόνηση επειδή έρχονταν όποτε ήθελαν

Η αποστολή τόσο του Μιχάλη Κασάπη όσο και των υπολοίπων ανθρώπων του Παναλίαρτου δεν είναι εύκολη, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρον ενασχόλησης με τον αθλητισμό από τα παιδιά, όπως παλαιότερα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει αισιοδοξία πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η αλήθεια πως τα παιδιά απομακρύνθηκαν όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα από τον αθλητισμό. Έχουμε κι εμείς, ως προπονητές, ευθύνη γι’ αυτό. Βέβαια, λόγω και της τεχνολογίας, δεν είναι λίγα τα παιδιά που προτιμούν να περνούν αρκετές ώρες στο ίντερνετ, παρά να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Εγώ, προσωπικά, θεωρώ πως τα παιδιά μπορούν να κάνουν τα πάντα. Κοιτάζω πρώτα να είναι καλοί μαθητές και μετά καλοί αθλητές.

Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Σου αποκαλύπτω, μάλιστα, ότι έχω διώξει παιδιά από την προπόνηση επειδή έρχονταν μία φορά την εβδομάδα ή όποτε ήθελαν. Ήταν φανερό πως δεν είχαν όρεξη και θα μου χαλούσαν και γενικότερα το κλίμα στην ομάδα. Τους έχω ξεκαθαρίσει, άλλωστε, ότι ποδόσφαιρο θα παίξουν μόνο όσα παιδιά έχουν όρεξη. Τα υπόλοιπα ας ασχοληθούν με κάτι άλλο. Εμείς, πάντως, προσπαθούμε να δίνουμε κίνητρα στα νέα παιδιά. Διότι μέσα από τον αθλητισμό θα γίνουν και καλύτεροι άνθρωποι. Υπάρχει ταλέντο, άλλωστε, ταλέντο στην Ελλάδα.

Οι νεαροί παίκτες των Ακαδημιών του Παναλίαρτου
Οι νεαροί παίκτες των Ακαδημιών του Παναλίαρτου PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Θα σου μιλήσω και σε προσωπικό επίπεδο. Εμένα, όταν έπαιζα, δεν με ενδιέφεραν πολύ τα μαθήματα. Ήμουν με μία μπάλα στα πόδια. Μου έλεγε η μητέρα μου να διαβάσω, αλλά εγώ το άνοιγα, του έριχνα μία γρήγορη ματιά και μετά το παρατούσα. Έβγαινα στην αλάνα και έπαιζα ποδόσφαιρο. Στις ημέρες μας είναι λίγα τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το ποδόσφαιρο. Κι εγώ, από την πλευρά μου, δεν μπορώ να το πιέσω ή να το βάλω να παίξει με το ζόρι. Μπορεί να του αρέσει περισσότερο το μπάσκετ ή κάποιο άλλο άθλημα.

Θα πρέπει, πάντως, να ασχοληθεί με κάτι που θα του αρέσει και θα τον βοηθήσει και στη ζωή του. Διότι έχω διαβάσει αρκετές έρευνες που αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά παχύσαρκα παιδιά. Είναι καλό, λοιπόν, κι εμείς από την πλευρά να ωθήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό με μοναδικό στόχο να έχουν γενικότερα μία καλύτερη ζωή”.

Ο προπονητής του Παναλίαρτου, Μιχάλης Κασάπης με το επιτελείο της ομάδας, Παναγιώτης Κρεμμύδας, Δημήτρης Πρόξενος, Μίλτος Μπούζας
Ο προπονητής του Παναλίαρτου, Μιχάλης Κασάπης με το επιτελείο της ομάδας, Παναγιώτης Κρεμμύδας, Δημήτρης Πρόξενος, Μίλτος Μπούζας PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Εκτός, όμως, από τον Μιχάλη Κασάπη, τεράστια συμβολή στο πρότζεκτ έχουν ο πρόεδρος της ομάδας, Μάριος Λιάκος και ο αντιπρόεδρος, Λουκάς Μπούζας, οι οποίοι ενισχύουν οικονομικά και προσπαθούν να ανεβάσουν επίπεδο συνολικά την ομάδα.

Κάθε χρόνο ο Παναλίαρτος μεγαλώνει όλο και περισσότερο

Αρχικά, ο πρόεδρος, Μάριος Λιάκος τόνισε πως “ο Παναλίαρτος έχει μεγάλη ιστορία στο βοιωτικό ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μία προσπάθεια με παιδιά που έχουν περάσει από την ομάδα, είτε ως παράγοντες, είτε ως παίκτες. Αναλάβαμε σε μία δύσκολη χρονιά, όταν η ομάδα ήταν στο Β’ τοπικό, αλλά είχαμε τεράστια θέληση να βοηθήσουμε τον σύλλογο να αναγεννηθεί.

Επενδύσαμε στον τομέα των Ακαδημιών, καθώς μέχρι τότε η ομάδα δεν είχε δυναμικό στις μικρότερες ηλικίες. Καταφέραμε, ωστόσο, σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε στις ακαδημίες μας περίπου 70-80 παιδιά, διαφορετικών ηλικιών. Έχουμε ομάδες Κ10, Κ12, Κ14 και συνολικά τέσσερα τμήματα. Κάθε χρόνο μεγαλώνουμε όλο και περισσότερο, έχοντας μία εξαιρετική συνεργασία με τον Μιχάλη Κασάπη. Είναι τιμή για εμάς να τον έχουμε στην ομάδα μας για τέταρτη σερί χρονιά.

Η αλήθεια είναι πως ο κορονοϊός πήγε λίγο πίσω το πλάνο μας, αλλά πλέον πιστεύουμε πως τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Μέσα στο 2022 ανέβηκαν πέντε παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα, αποδεικνύοντας πως λειτουργεί σωστά το συγκεκριμένο κομμάτι. Στόχος μας, σε βάθος χρόνου, είναι να έχουμε 4-5 παίκτες από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα κάθε σεζόν. Και γιατί όχι να μην τους δούμε σε επαγγελματικό επίπεδο”.

Ο πρόεδρος του Παναλίαρτου, Μάριος Λιάκος (αριστερά) και ο αντιπρόεδρος, Λουκάς Μπούζας (δεξιά)
Ο πρόεδρος του Παναλίαρτου, Μάριος Λιάκος (αριστερά) και ο αντιπρόεδρος, Λουκάς Μπούζας (δεξιά) PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Λουκάς Μπούζας υποστήριξε πως “εμείς ζήσαμε και την περίοδο που υπήρχε οικονομική ευρωστία και η ομάδα είχε καταφέρει να φτάσει έως τη Δ’ Εθνική (σ.σ. σεζόν 2008/09). Στη συνέχεια υποβιβαστήκαμε στο τοπικό, αποχώρησα κι εγώ από την ομάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια επανήλθαμε ως μία παρέα, με μοναδικό στόχο να δούμε τον Παναλίαρτο και πάλι σε εθνική κατηγορία”.

Η ομάδα του Παναλίαρτου που ανέβηκε στη Δ' Εθνική το 1985
Η ομάδα του Παναλίαρτου που ανέβηκε στη Δ’ Εθνική το 1985 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο κ. Λιάκος συμπλήρωσε πως “προσπαθούμε με δική μας πρωτοβουλία και δικά μας έξοδα να ενισχύσουμε την ομάδα. Δεν είναι εύκολο, καθώς οι συνθήκες γενικότερα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Παρ’ όλα αυτά, επειδή έχουμε στην ομάδα μας έναν άνθρωπο, όπως είναι ο Μιχάλης Κασάπης, έχουμε αποφασίσει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να αντέξουμε στον χρόνο”.

Το τρόπαια του Παναλίαρτου
Το τρόπαια του Παναλίαρτου PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πέρα από το αγωνιστικό επίπεδο, οι άνθρωποι του Παναλίαρτου έχουν επενδύσει και στις εγκαταστάσεις της ομάδας. Το Δημοτικό Στάδιο Αλιάρτου είναι χωρητικότητας 500 θέσεων με φυσικό χλοοτάπητα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και ένα βοηθητικό γήπεδο πλησίον του σταδίου.

“Το θετικό είναι πως βρισκόμαστε σε μία περιοχή που μπορεί να επεκταθεί σε αθλητικό επίπεδο. Γίνεται μία πολύ καλή δουλειά από τον Δήμο τα τελευταία χρόνια. Έχουν αναπτυχθεί και εξελιχθεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ενώ αυτό το διάστημα, όπως αναφέρατε, ετοιμάζεται κι ένα βοηθητικό γήπεδο, το οποίο θα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας τόσο των προπονήσεων όσο και των Ακαδημιών”, υποστηρίζει ο κ. Λιάκος.

Η προπόνηση των Ακαδημιών του Παναλίαρτου
Η προπόνηση των Ακαδημιών του Παναλίαρτου PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η χαρά μας θα είναι να δούμε τα παιδιά που άρχισαν πριν από 4-5 χρόνια στην Ακαδημία, να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση. Από εκεί και πέρα, αν καταφέρουμε κι ως ομάδα να κάνουμε πρωταθλητισμό, θα είναι ευχής έργων”, τονίζει ο κ. Μπούζας, με τον κ. Λιάκο να συμπληρώνει πως “όνειρό μας είναι η Ακαδημία να γεννάει τα ταλέντα που θα ενσωματωθούν σε βάθος χρόνου και στην πρώτη ομάδα. Ο κορμός, δηλαδή, να αποτελείται από παιδιά που έκαναν τα πρώτα βήμα στην Ακαδημία και γνωρίζουν καλά τον Παναλίαρτο. Και γιατί όχι, κάποια στιγμή, να έρθει κι η άνοδος με αυτό τον τρόπο. Τότε, ως ένα βαθμό, θα έχουμε επιτύχει και τον σκοπό μας”.

Ο Μιχάλης Κασάπης με τον πρόεδρο του Παναλίαρτου, Μάριο Λιάκο
Ο Μιχάλης Κασάπης με τον πρόεδρο του Παναλίαρτου, Μάριο Λιάκο PHOTO CREDI
https://www.sport24.gr/

Σχετικά