Θερμό διπλωματικό επεισόδιο Κιέβου – Βερολίνου

Η απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι να κηρύξει ανεπιθύμητο τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ – Βάλτε Σταϊνμάιερ στο Κίεβο έχει προκαλέσει απογοήτευση και οργή στο Βερολίνο, με τους αναλυτές και Γερμανούς πολιτικούς να προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Αν η γερμανική δυσαρέσκεια για τη στάση του Ζελένσκι εκφραστεί και στην πράξη, με ενέργειες που θα δείχνουν μια έστω μικρή αποστασιοποίηση του Βερολίνου από την απόλυτη στήριξη στο Κίεβο, τότε είναι πιθανό να ανοίξει και ένα ρήγμα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ένας από τους πολιτικούς που θεωρούνταν υπέρμαχοι της ήπιας προσέγγισης και της συνεργασίας με τη Μόσχα, είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί το Κίεβο την Τετάρτη μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής. Το ταξίδι του, ωστόσο, ακυρώθηκε αφότου το Κίεβο δήλωσε ότι δεν είχε κάτι να συμβάλλει στη συνάντηση.

Σύμφωνα με το Politico, η κίνηση ήταν ταπεινωτική για τον Σταϊνμάιερ αλλά και για τη Γερμανία συνολικά, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες, το αξίωμα του ομοσπονδιακού πρόεδρου που κατέχει ο Σταϊνμάγερ είναι το ανώτατο πολιτικό αξίωμα της Γερμανίας.

«Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι γνωστοποίησε την απόφασή του λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο μυστικό ταξίδι του Σταϊνμάιερ, μετά από μέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, και ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι διέρρευσαν την αμηχανία στη γερμανική ταμπλόιντ Bild, βάθυνε τη διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία» αναφέρει το Politico.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι βρήκε «ενοχλητική» την απόφαση του Ζελένσκι να μην καλωσορίσει τον Σταϊνμάιερ. Απαντώντας στην πρόσκληση της Ουκρανίας να επισκεφθεί ο ίδιος την Ουκρανία, ο Σολτς είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB24 ότι δεν σχεδιάζει κανένα τέτοιο ταξίδι στο εγγύς μέλλον. Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι είχε πάει στο Κίεβο μόλις μια εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και ότι μιλούσε τακτικά με τον Ζελένσκι στο τηλέφωνο.

«Ενώ κατανοώ την υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, αναμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην αναμειγνύονται αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο Ρολφ Μούτζενιχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Μίκαελ Ροθ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, δήλωσε στο Politico ότι ήταν «απογοητευμένος» από την απόφαση του Ζελένσκι. «Ο Σταϊνμάιερ θα είχε ταξιδέψει ως ο ανώτατος εκπρόσωπος της χώρας μας με ένα σαφές μήνυμα: στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, με λόγια και με πράξεις. Είναι κρίμα».

Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη μαζί με δύο άλλους κορυφαίους βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας — τη Marie-Agnes Strack-Zimmermann από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), την πρόεδρο της επιτροπής άμυνας της Bundestag και τον Anton Hofreiter των Πρασίνων, τον πρόεδρο του Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Ολεκσέι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο Ζελένσκι προτιμούσε μια επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στο Κίεβο για να ανακοινώσει την προμήθεια περισσότερου οπλισμού . «Ο πρόεδρός μας περιμένει την καγκελάριο, ώστε να λάβει άμεσες πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», είπε ο Αρέστοβιτς.

Το Politico, πάντως, επικαλείται δηλώσεις Γερμανών πολιτικών από τις οποίες προκύπτει ότι αν είναι όντως αυτός ο στόχος του Ζελένσκι τότε ο τρόπος με τον οποίο ασκεί πίεση δεν είναι ο ενδεδειγμένος.

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες του Ζελένσκι είναι αντιπαραγωγικές εάν στόχος του είναι να πιέσει τον Σολτς  να επισκεφθεί το Κίεβο και να διακηρύξει ένα νέο επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης. «Δεν μπορώ να φανταστώ τον καγκελάριο μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το FDP να ταξιδεύει σε μια χώρα που κηρύσσει τον αρχηγό του κράτους της χώρας μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», δήλωσε ο Κουμπίτσκι.

Ο Ζακ Σούστερ, επικεφαλής σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια», σημειώνοντας ότι η Γερμανία ήταν «ο μεγαλύτερος οικονομικός δωρητής του Κιέβου από την αρχική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

zougla.gr

Σχετικά