5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στην ανοιξιάτικη Αράχωβα

araxova

5 λόγοι που ο πιο διάσημος χειμερινός προορισμός της Ελλάδας παραμένει εξίσου γοητευτικός όταν «ανοίγει» ο καιρός

Tην αποκαλούν «Μύκονο του χειμώνα», αλλά, μάλλον, είναι άδικο. Κι αυτό γιατί η Αράχωβα –δημοφιλής και σύγχρονη, κοσμοπολίτικη και πολυτελής, ξέφρενη και πολυσύχναστη– καταφέρνει να βρίσκει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο πιο τουριστικό της πρόσωπο και στην ορεινή της παράδοση. Η οποία εξακολουθεί να στέκεται στα καταπληκτικά ντόπια προϊόντα και στους πολύ χαλαρούς ρυθμούς ενός γραφικού ελληνικού οικισμού.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να την επισκεφθούν τον χειμώνα, όταν το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού είναι στα καλύτερα του, το χιόνι έχει πέσει παχύ και οι λάτρεις των χειμερινών σπορ απολαμβάνοντας στο έπακρο τις δραστηριότητες στο βουνό. Την άνοιξη, όμως, η Αράχωβα αλλάζει πρόσωπο. Γίνεται πιο ζεστή, πιο ανοιχτόκαρδη, πιο μυρωδάτη. Τα πάνω-κάτω στον μεγάλο δρόμο που τη διατρέχει από τη μία άκρη στην άλλη είναι ακόμα πιο όμορφα, οι βραδιές πολύ πιο γλυκές. Και τα πρωινά λούζονται με έναν λαμπερό ήλιο που ανοίγει τη διάθεση μας και μας προδιαθέτει θετικά για ακόμα περισσότερες εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Αν υπάρχει μία περίοδος κατά την οποία αξίζει να ανακαλύψετε από την αρχή αυτόν τον γοητευτικό, ορεινό προορισμό τότε αυτή δεν είναι άλλη από την εποχή που τώρα ξεκινά. Εάν το αποφασίσετε κάντε το με εναλλακτικό τρόπο. Αρχίζοντας με μία από τις παρακάτω 5 εμπειρίες. Ή με όλες τους μαζί.

Το ρολόι της Αράχωβας/Photo: Νικόλας Μάστορας

Σκαρφάλωμα στα όμορφα, διάσημα αξιοθέατα του χωριού

Περπατώντας στον γνωστό, φιδωτό, κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, έχοντας από τη μία πλευρά τη μαγευτική θέα στην κοιλάδα των Δελφών και από την άλλη τα φίνα εστιατόρια και μπαρ του χωριού, θα δείτε να δεσπόζει πάνω από το κεφάλι σας το επιβλητικό ρολόι. Ένα αληθινό σήμα κατατεθέν αυτού του δημοφιλούς προορισμού που συχνά, όμως, παραγκωνίζεται από τους επισκέπτες σε σύγκριση με τις πολύ πιο κοσμοπολίτες επισκέψεις στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Το ρολόι της Αράχωβας είναι με λίγα λόγια ότι η Ακρόπολη για τους Αθηναίους ή ο Πύργος του Άιφελ για τους Παριζιάνους. Σταθερά εκεί, σε κάνει να αισθάνεσαι πως έχεις άπλετα περιθώρια να το επισκεφθείς και τελικά δεν το κάνεις ποτέ. Τώρα, λοιπόν, που «ανοίγει» ο καιρός είναι η τέλεια ευκαιρία να ανεβείτε τα στριφογυριστά σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή, ακριβώς κάτω από το σημείο που ορθώνεται ο γραφικός, πέτρινος πύργος. Αναπνεύστε τον καθαρό αέρα, χαζέψτε την μαγευτική πανοραμική θέα και φωτογραφηθείτε με φόντο τα κατάλευκα σύννεφα που «πετούν» πάνω από τα βουνά, τόσο τέλεια και καλοσχηματισμένα που μοιάζουν με ζωντανό photoshop.

Τα σκαλιά που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου/Photo: Shutterstock

Στη συνέχεια, επιστρέψτε στο κέντρο του χωριού για ένα γρήγορο «ανέβασμα» στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. 265 σκαλιά σας περιμένουν για να τα σκαρφαλώσετε κι αν κουραστείτε στα μισά η μικρή παιδική χαρά που θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι θα αποτελέσει το ιδανικό καταφύγιο για ένα σύντομο διάλειμμα με background τις σκεπές και τις καμινάδες της Αράχωβας. Την άνοιξη μπορεί να μην είναι καπνισμένες παραμένουν, όμως, εξίσου παραδοσιακές.

Φτάνοντας στην κορυφή θα μαγευτείτε από τη φύση που απλώνεται απ’ άκρη σε άκρη μπροστά σας, σε ένα από τα πιο φωτογενή σημεία ολόκληρης της περιοχής. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή για την κατάβαση, μπορείτε να περιπλανηθείτε με ευκολία στα καλντερίμια του οικισμού, κατεβαίνοντας από τα πίσω κατηφορικά δρομάκια. Είναι η τέλεια ευκαιρία να δείτε στα αλήθεια το χωριό, εξερευνώντας κάθε στενό και κάθε «κρυφή» γωνιά σε μία μόνο βόλτα.

Πηγή:travel.gr

Σχετικά