Θανάσης Γκανάς:Μικρή η πιθανότητα για σεισμό 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα

Μικρή είναι η πιθανότητα να δώσουν σεισμό 5,5 Ρίχτερ τα ρήγματα στην περιοχή της Θήβας, που παρουσιάζουν από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα έντονη διέγερση, σύμφωνα με τον ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά. Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, η έντονη σεισμική ακολουθία στην περιοχή προέρχεται από μία έκταση με μικρά ρήγματα, τα οποία δε συνδέονται με άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Θήβας αλλά και γειτονικών αυτής περιοχών (π.χ. Αταλάντης, Ερυθραίας – Ωρωπού κτλ.).

«Αυτό ακριβώς είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, το μήνυμα – ‘’κλειδί’’ στην υπόθεση. Ότι τα ρήγματα μεταξύ της Θήβας και του Νεοχωρακίου, περιοχή που δίνει συνεχή σεισμική δραστηριότητα από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα, δεν είναι μεγάλα και δε συνδέονται με μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής. Εκτιμώ ότι η περιοχή Θήβας – Νεοχωρακίου δεν έχει δυναμικό για σεισμό πάνω από 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, είναι μικρή η πιθανότητα να δώσει σεισμό ακόμα και 5,5 βαθμών», λέει στο ethnos.gr ο κ. Γκανάς.

Σμηνοσεισμούς δείχνει η σεισμική ακολουθία

Κατά τον ίδιο, η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, προσομοιάζει περισσότερο με το ενδεχόμενο να πρόκειται για σμηνοσεισμούς (πολλοί μικροί σεισμοί που γίνονται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα) και όχι για προσεισμούς, ώστε να επίκειται η διενέργεια ενός μεγάλου σεισμού.

«Χρειάζονται, βέβαια και άλλα δεδομένα, για να πούμε κάτι με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια, όμως, η σεισμική εξέλιξη στην περιοχή της Θήβας, εκεί όπου βρίσκονται τα επίκεντρα των σεισμών, προσομοιάζει περισσότερο με σμηνοσεισμούς. Έχουμε αρκετές περιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο, κατά τις οποίες παρατηρήθηκε μία σεισμική έξαρση για αρκετούς μήνες, χωρίς να γίνει τελικά ένας μεγάλος σεισμός. Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα στην περιοχή έχουν γίνει συνολικά 2.600 σεισμοί και τα επίκεντρα όλων βρίσκονταν σε μία έκταση οκτώ χιλιομέτρων, μεταξύ Θήβας και Νεοχωρακίου», υποστηρίζει ο κ. Γκανάς.

Το γεγονός ότι στην περιοχή της Θήβας που βρίσκονται τα επίκεντρα των σεισμών δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, σημειώνει στο ethnos.gr και ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος έχει μελετήσει τα ρήγματα όλης της ευρύτερης περιοχής. Όπως λέει, με βάση το ιστορικό της πρόκειται για περιοχή μικρής ή μεσαίας σεισμικότητας, η οποία μπορεί να δώσει σεισμό το πολύ μέχρι 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή:ethnos.gr

Σχετικά