Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων-Πως θα κάνουμε Πάσχα-Συστάσεις επιστημόνων

Ιδιαίτερη προσοχή και χρήση μάσκας στις εκκλησίες και άλλα μέρη στα οποία θα υπάρξουν συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, συστήνουν οι επιστήμονες εν όψει των γιορτών του Πάσχα, οι πρώτες από τότε που ξέσπασε η πανδημία που αναμένεται να εορταστούν με μια αίσθηση κανονικότητας.

Εν αναμονή της επισημοποίησης της άρσης των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά, και με δεδομένη την βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες , οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη χρειάζεται προσοχή. «Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής.

Για το τι θα έρθει μετά τις γιορτές και την επιστροφή στην καθημερινότητα, η κ. Παπαευαγγέλου πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι η μάσκα θα παραμείνει σε χώρους συγχρωτισμού όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι υγειονομικές δομές και τα σχολεία, σημειώνοντας πως «δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης».

Για ό,τι αφορά τα μεγέθη της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των περιστατικών σε μία εβδομάδα. Ο δείκτης Rt, όπως εξήγησε, βρίσκεται στο 0,85, δηλαδή αρκετά κάτω από την μονάδα, κάτι που αποτελεί ένδειξη του έως ενός βαθμού περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η Omicron 2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» είπε η κ. και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα περιστατικά κάθε ημέρας αφορούν επαναλοίμωξη.

Από την πλευρά του, ο εμπειρογνώμονας του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωση της πανδημίας τις επόμενες μέρες, κάτι που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα υγείας. 

Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε σε ποσοστό 27%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή βελτίωση (της τάξης του 4%. «Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα και βαίνει μειούμενη. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 10%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 18%» συμπλήρωσε. 

Ο κ. Μαγιορκίνης  έκανε λόγο για μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική».

Σχετικά