Εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, η μελέτη Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας στον Δήμο Τανάγρας

Εντάχθηκε η πρόταση «Εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στον Δήμο Τανάγρας» που είχε υποβάλλει ο Δήμος μας για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2022, A’ Πρόσκληση «ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (Σ.Α.Π.)», στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», με την υπ’ αριθ. 240.3.1/2022 Απόφαση Ένταξης του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

Ο Δήμος μας για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου με την υποβολή πρότασης, προϋπολογισμού 37.200,00€ (συμπ ΦΠΑ 24%).

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 121 του ν.4819/2021 (Α΄129) υφίσταται ανάγκη εκπόνησης προγράμματος καθορισμού απαραίτητων παρεμβάσεων εξασφάλισης της προσβασιμότητας, των υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών εντός των διοικητικών τους ορίων των ΟΤΑ, υποχρεωτικά έως και την 31η.12.2022.

Στόχος του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών, ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Υπεύθυνος φορέας εκπόνησης του Σ.Α.Π. θα είναι ο δήμος Τανάγρας.

Πρώτο βήμα θα είναι η ανάλυση της υφιστάμενης από την οποία θα προκύψει η αναγκαία βάση και η απαιτούμενη πληροφορία ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, και να παρακολουθείται στη συνέχεια η πρόοδος για την υλοποίηση του Σ.Α.Π. Το σύνολο των δεδομένων για την εν λόγω ανάλυση, αντλούνται από υφιστάμενες μελέτες που άπτονται του αντικειμένου ενός Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), όπως πολεοδομικές, συγκοινωνιακές/κυκλοφοριακές, στάθμευσης, αστικών αναπλάσεων κ.λπ. και στρατηγικά σχέδια, όπως Γ.Π.Σ., Τ.Π.Σ., Ε.Π.Σ., Σ.Β.Α.Κ., κ.λπ.

Ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας δηλώνει ότι:

« Ο Δήμος μας για άλλη μια φορά είναι πλέον δικαιούχος σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται αυτή τη φορά από το Πράσινο Ταμείο.

Η δράση αφορά παρεμβάσεις εξασφάλισης της προσβασιμότητας των πολιτών σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών.

Το Σ.Α.Π. θα μας βοηθήσει να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, γιατί πρώτα θα γίνει αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σε δημόσιους χώρους και κτίρια και εν συνεχεία οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

Με σχέδιο συνεχίζουμε την προσπάθεια υλοποίησης έργων αναβάθμισης στο Δήμο μας με παρεμβάσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου μας.»

Σχετικά