Το ΚΚΕ βλέπει κάλπες στις αρχές φθινοπώρου

Σε προεκλογικό συναγερμό βρίσκεται το ΚΚΕ εδώ και αρκετές μέρες καθώς η εκτίμηση του Περισσού είναι ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, όπως άλλωστε είπε και δημόσια ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το Σάββατο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ «η επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου θα είναι να πάει όσο γίνεται πιο γρήγορα σε εκλογές» για να αξιοποιήσει και το χαλαρό κλίμα του καλοκαιριού και να προλάβει τα μεγάλα κύματα ανατιμήσεων και προβλημάτων που θα έρθουν το φθινόπωρο. Εκτίμησε επίσης ότι «δεν θα έχουν ακόμα περάσει όλοι οι νέοι αντεργατικοί νόμοι» που προβλέπονταν για την έξοδο από την εποπτεία.

Σε κάθε περίπτωση κατά τον γενικό γραμματέα ο επόμενος χειμώνας αναμένεται βαρύς λόγω ενέργειας, επισιτιστικής κρίσης κ.λπ., οπότε ο πρωθυπουργός θα θελήσει να ανανεώσει την εντολή.

Όσο για το ΚΚΕ, διεμήνυσε πως «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όποτε προκηρυχθούν». Άλλωστε, όπως φάνηκε από τις φοιτητικές εκλογές, σε εγρήγορση βρίσκεται το κομμάτι της σπουδάζουσας νεολαίας, ενώ το ίδιο ισχύει και για το συνδικαλιστικό σκέλος των δυνάμεων του κόμματος, δεδομένης και της μεγάλης πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στη Δραπετσώνα το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων σωματείων κ.λπ.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν σε αντιπολεμικές και αντιΝΑΤΟϊκές πρωτοβουλίες κόντρα στη στρατιωτική στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στην Ουκρανία. Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας πραγματοποιεί συνεχείς εξορμήσεις σε όλη τη χώρα αναδεικνύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα εν γένει.

Όσον αφορά το θέμα των συνεργασιών, που τίθεται πιο εμφατικά στο πλαίσιο της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με την απλή αναλογική, τόσο στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ όσο και στο «Βήμα της Κυριακής» ο Κουτσούμπας εξήγησε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα που έχουν αντίθετη στρατηγική σε όλα τα κρίσιμα θέματα και πως το ΚΚΕ «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απογοητεύσει τον εργαζόμενο λαό», όπως θα συνέβαινε αν π.χ. έμπαινε σε μια «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας που θα είχε «πυξίδα» της την απελευθέρωση της ενέργειας τη στιγμή που το ΚΚΕ πιστεύει ότι η στρατηγική αυτή φέρνει ενεργειακή φτώχεια για τον λαό.

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον γενικό του γραμματέα, το ΚΚΕ είναι χρήσιμο για τον λαό όταν είναι ισχυρό στη Βουλή και πρωτοπόρο στο κίνημα και στην οργάνωση των εργαζομένων. Θύμισε δε το κάλεσμα συμπόρευσης που έχει απευθύνει η Κ.Ε. για τη διαμόρφωση μιας «κοινωνικής συμμαχίας» που «δεν θα κάνει απλώς έναν αγώνα αμυντικό απέναντι στη σημερινή επίθεση, αλλά θα περνάει στην αντεπίθεση, θα αλλάζει τους συσχετισμούς παντού, (…) θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία στο αστικό πολιτικό σύστημα για να περνάει ο λαός και το κίνημά του σε καλύτερες θέσεις μέχρι τη ριζική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης».

Σχετικά