Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Κάηκε ένα σπίτι

Προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς το Αλεποχώρι – Εκκενώθηκε ο οικισμός Μύτικας – Επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα – 130 πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς – Και Ρουμάνοι πυροσβέστες ανάμεσά τους – Δυνατοί άνεμοι πνέουν στη περιοχή – Σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής
Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στο μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα σπίτι έχει καεί στην πίσω από το Κάστρο, από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε συναγερμό και ενισχύονται συνεχώς καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που «σπρώχνουν» το βασικό μέτωπο της φωτιάς προς την περιοχή του Αλεποχωρίου.

porto_germeno_98
Πηγή: Fb – Εξωραϊστικός Σύλλογος Πόρτο Γερμενό

Πριν από λίγη ώρα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν: 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.) κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν τη φωτιά.

Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο κάστρο στο Πόρτο Γερμενό και πλησίον της οδού Αιγοσθενών.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων «σπρώχνοντας» τις φλόγες προς την Ψάθα.

Εκκενώθηκε ο οικισμός Μύτικας

Νωρίτερα σήμερα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

«Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε κάποιο σπίτι, ωστόσο επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος.

Σχετικά