Εγκαινιάσθηκε το αμφιθέατρο Ανδρέας Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σε ένα ιδιαίτερο θερμό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Αμφιθεάτρου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδίδοντας τιμή στην διεθνή ακτινοβολία και την πολιτική διαδρομή του ιστορικού Ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργού, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης , που από το 2018 ξεκίνησε τις διαδικασίες ονοματοδοσίας, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για το Κίνημα την αποψινή εκδήλωση. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού κράτους να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες» επισήμανε περιγράφοντας το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου .

Υπογραμμίζοντας το πολιτικό αισθητήριο του ιστορικού ηγέτη έκανε αναφορά στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας το 1994. «Είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, από την πλευρά της τόνισε ότι «όπως γνώριζε ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου, σε καιρούς όπως αυτοί, το να παραμένουμε ενωμένοι είναι πάντα η σωστή απόφαση και σε αυτή τη συγκυρία ταιριάζει πραγματικά που αυτή η αίθουσα συνεδριάσεων, στο σπίτι της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, παίρνει το όνομά του».

Η Επικεφαλής της Ευρώ-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ έδωσε έμφαση στην αφοσίωσή του Ανδρέα Παπανδρέου σε πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ των πιο ευάλωτων πολιτών. «Για εμάς, την πολιτική, σοσιαλδημοκρατική του οικογένεια, ήταν και ακόμη είναι ένας εμπνευσμένος πολιτικός και ένα μοντέλο ηγέτη για να ακολουθήσουμε, με ισχυρή ικανότητα διαπραγμάτευσης, διαλόγου και αξιών. Τώρα, η κληρονομιά και η μνήμη του θα είναι ακόμη πιο έντονα μέσα στο Κοινοβούλιο» κατέληξε η κ.Πέρεθ.

Ο Νίκος Παπανδρέου συνδέθηκε διαδικτυακά και ευχαρίστησε εκ μέρους της οικογένειας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τιμή που απέτισε στον πατέρα του. «Θα ήταν χαρούμενος να έβλεπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυνάμωσε την παρουσία της σε σχέση με τα χρόνια της Πρωθυπουργίας του τη δεκαετία του 1980 και θα συμφωνούσε με την σημερινή στάση αντίστασης της ΕΕ έναντι μιας υπερδύναμης που επιχειρεί να καταλάβει μια μικρότερη χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία, και ο εγγονός του Κωνσταντίνος Κατσανέβας. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στη Γενεύη για τη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν κατέστη τεχνικά δυνατό να παρέμβει διαδικτυακά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Έλληνες και ξένοι Ευρωβουλευτές, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς και οι Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη:

Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η παρουσία σας και ιδιαίτερα όλων των συναδέλφων από όλες τις παρατάξεις της χώρας. Σήμερα όπως ανέφεραν και οι προηγούμενες ομιλήτριες, τιμούμε μία σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, τον Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία με τους αγώνες του για την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση. Σφράγισε με την παρουσία του τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και ευημερίας του ελληνικού λαού.

Δεν δίστασε να αφήσει πίσω του το παλιό πολιτικό κατεστημένο της εποχής του και να ιδρύσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ένα Κίνημα, λαογέννητο και πατριωτικό, που ήθελε να εκφράσει τις αγωνίες ενός πληγωμένου λαού μετά την τραγική και βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, διατηρώντας την ιστορική συνέχεια της Δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού κράτους να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες.

Ψήφισε πρωτοπόρα νομοσχέδια για την εποχή του, θεσμοθετώντας την ισότητα των φύλων και την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, το δικαίωμα στην άμβλωση. Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και έκλεισε τις πληγές του εμφυλίου πολέμου και της ξενοκίνητης Χούντας, επιτρέποντας την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων.

Στο διεθνές πλαίσιο επανατοποθέτησε την Ελλάδα, σπάζοντας τους ασφυκτικούς και καταστροφικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στη χώρα την ψυχροπολεμική περίοδο, κάνοντάς την μαζί και με άλλους ηγέτες της χώρας μας εκείνη την εποχή ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Συμμετέχοντας ενεργά στην πρωτοβουλία των 6, μαζί με τον Ούλοφ Πάλμε και την Ίντιρα Γκάντι πάλεψε για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την παγκόσμια ειρήνη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον αγώνα του για την δημιουργία των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, που κάλυψαν την Ελλάδα, την νότιο Ιταλία και περιοχές της Νότιας Γαλλίας έθεσε τις βάσεις για να εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική της Συνοχής.

Διετέλεσε Προεδρεύων του Συμβουλίου τρεις φορές. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης Αυστρίας, Φινλανδίας και Σουηδίας το 1994 στην Κέρκυρα, είχε από τότε εντοπίσει τα προτάγματα του σήμερα. Την ανάγκη για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, για ουσιαστική οικονομική ενοποίηση καθώς μόνο έτσι μια ενωμένη Ευρώπη θα έχει ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή. Και πάλι θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους ήρθαν. Σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για το Κίνημα μας και είναι πραγματικά συγκινητική η παρουσία σας, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όσων ήρθατε από την πατρίδα μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας η παρουσία της αγαπημένης και ακριβής μας Σοφίας και του εγγονού του Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Κατσανέβα.

Σχετικά