Μέτρα προφύλαξης λόγω COVID στο Β΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό Λιβαδειάς

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει τους γονείς για τα κρούσματα κορονοϊού, που εντοπίστηκαν στο Β΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό στη Λιβαδειά.

Εμφανίστηκαν περισσότερα από 2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης covid-19 και σύμφωνα με τις τελευταίες ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΙΚΟΥΣ, ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ του ΕΟΔΥ θα πρέπει:

α) Παιδιά που δεν έχουν ιστορικό νόσησης COVID-19 το τελευταίο 6μηνο και είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό, Παιδικό Σταθμό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον: πρέπει να απομακρυνθούν από τον Σταθμό και να παραμείνουν στο σπίτι τους (ή σε άλλο χώρο που θα οριστεί) σε 5ήμερη «καραντίνα». Κατά τη διάρκεια της 5ήμερης καραντίνας, τα παιδιά που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος πρέπει:

• Να απέχουν και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη «ανεπίσημη» μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις με άλλους κλπ.). ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 26 • Να αποφεύγουν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο.

• Να λαμβάνουν συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία https://eody.gov.gr/neoskoronaios-covid-19/).

• Να παρακολουθείται στενά την υγεία τους –και με συχνή θερμομέτρηση– για τυχόν εκδήλωση συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με COVID-19.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται/φοιτούν στο Σταθμό, μπορούν να επιστρέψουν στις σχολικές δραστηριότητες την 6η ημέρα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά, και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή.

Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19. Εάν, κατά τη διάρκεια της 5ήμερης καραντίνας, παιδί που έχει θεωρηθεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με νόσο COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με μοριακό τεστ ή ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου(rapid test). Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Εάν το εργαστηριακό διαγνωστικό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. Εάν το εργαστηριακό διαγνωστικό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 5ημέρου, και αντιμετωπίζεται ανάλογα με την εκάστοτε κλινική διάγνωση σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

β) Παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης COVID-19 το τελευταίο 6μηνο και είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος στον Βρεφικό, Βρεφονηπιακό, Παιδικό Σταθμό ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον:

δεν χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα και μπορούν να συνεχίσουν να προσέρχονται στον Σταθμό με τις εξής προϋποθέσεις:

➢ Υποβάλλονται σε έναν εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR) την 5 η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

➢ Ευαισθητοποίηση και αυξημένη εγρήγορση των οικογενειών και του προσωπικού για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 και εάν εκδηλώσουν συμπτώματα συμβατά με νόσο COVID-19, θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με μοριακό τεστ ή ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου(rapid test).

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 ➢ Σημείωση: σε μεγαλύτερα παιδιά (>2 ετών) συστήνεται η εφαρμογή μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (τύπου Ν95, KN95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον 10 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, εφόσον:

η χρήση της είναι ανεκτή και μπορεί να γίνει ορθή εφαρμογή.

Σχετικά