Γιατί δεν φταίτε πάντα εσείς όταν δεν θυμάστε

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την αμηχανία να ξεχάσουμε να κάνουμε αυτό το σημαντικό πράγμα που υποσχεθήκαμε σε κάποιον.

Η μνήμη εργασίας είναι ο τύπος μνήμης που εμπλέκεται όταν διατηρείτε κάποιες πληροφορίες στο μυαλό σας για να λύσετε προβλήματα ή για να γράψετε μια λίστα ονομάτων. Η μνήμη εργασίας είναι περιορισμένη, τόσο ως προς τη χωρητικότητά της όσο και ως προς τη διάρκεια του χρόνου που μπορούμε να κρατήσουμε πληροφορίες.

Γι’ αυτό οι άνθρωποι χρειάζονται μακροπρόθεσμη μνήμη για να αποθηκεύσουν τις προθέσεις τους. Η μακροπρόθεσμη μνήμη είναι ένα απόθεμα πληροφοριών που διατηρεί ο εγκέφαλος εκτός του συνειδητού νου.

Καθώς προχωράμε στη ζωή μας, έχουμε πολλές προθέσεις για το μέλλον ταυτόχρονα. Για να βγάλετε βόλτα το σκυλί μετά τη δουλειά, αγοράστε μια φρουτοσαλάτα για μεσημεριανό γεύμα, για να πάρετε το φάρμακό σας μετά το δείπνο και να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο το βράδυ όπως υποσχεθήκατε. Όλες αυτές οι προθέσεις ανταγωνίζονται για να ξεπεράσουν τη γραμμή τερματισμού στη μνήμη εργασίας.

Οι ερευνητές έφτιαξαν ένα μαθηματικό μοντέλο για το πώς το μυαλό μας επιλέγει μια πρόθεση να θυμηθεί. Σκεφτείτε κάθε πρόθεση στη μακροπρόθεσμη μνήμη σας ως μεμονωμένα άλογα σε μια κούρσα. Η ταχύτητα ενός “αλόγου πρόθεσης” επηρεάζεται από το πόσο καλά η πρόθεση ταιριάζει με το περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πρόθεση για το άτομο.

Ακόμα κι αν μια εργασία είναι πολύ σημαντική για εσάς και είναι πολύ ικανοποιητική, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ξεχάσετε και να εκτελέσετε κάποια άσχετη ή λιγότερο σημαντική εργασία. Και αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα εμπλέκεται πάντα στη μνήμη των προθέσεων.

Η λησμονιά μπορεί να έχει ηθικές και νομικές επιπτώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελευθερία των υπόπτων σε ποινικές υποθέσεις περιορίζεται. Μπορεί να τους ζητηθεί να κάνουν ένα καθημερινό τηλεφώνημα ή να παρακολουθούν ραντεβού σε αστυνομικό τμήμα καθημερινά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελικά μπορεί να ξεχάσουν μία από αυτές τις συνεδρίες, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι ότι δεν εκτιμούν τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Μπορεί να ντρέπεστε όταν ξεχάσετε να κάνετε αυτό το σημαντικό πράγμα, αλλά δεν είναι πάντα απροσεξία. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σκεφτείτε λεπτομερώς την πρόθεσή σας, να δώσετε μεγάλη αξία στην τήρηση της υπόσχεσής σας και να δημιουργήσετε υπενθυμίσεις που σας βοηθούν να θυμάστε.

Πηγή: The Conversation

Σχετικά