Βουλή: Άγρια κόντρα Συρίγου – αντιπολίτευσης για το Πολυτεχνείο και τη δικτατορία

Σφοδρή σύγκρουση για τη δικτατορία των Απριλιανών και το Πολυτεχνείο ξέσπασε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά τα ΑΕΙ. Τη «φωτιά» άναψαν οι αναφορές του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ότι, παρά τη «φωτεινότητα» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η χούντα δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, αλλά λόγω της κυπριακής τραγωδίας και ότι το Πολυτεχνείο απέκτησε «μυθικές διαστάσεις» τα επόμενα χρόνια.

Η αναφορά του υφυπουργού προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατηγόρησαν τον κ. Συρίγο για ιστορική προσβολή και απόπειρα αναθεώρησης της Ιστορίας, ενώ ο Χρήστος Γιαννούλης αναρωτήθηκε αν ο υφυπουργός είναι «νοσταλγός του ’67».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε «Όλα όσα είπε ο Υφυπουργός για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επί τρία χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης. Πήρα τον λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο.
Πρέπει να αφαιρέσει από τα πρακτικά το αρχικό αφήγημα περί μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία. Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ’ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα. Γνωρίζετε κ. Συρρίγο ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις για αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ». 

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε «η παρέμβαση του υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει» ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε «κανείς μα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη χούντα».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης, του ΚΚΕ, είπε «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».

Σχετικά