Καρπούζι: Τη γλύκα του και τα… οφέλη του να έχουμε!

Το καρπούζι είναι το πιο δημοφιλές φρούτο του καλοκαιριού που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Γλυκό και ανάλαφρο, δροσερό και χορταστικό, αρωματίζει το ελληνικό καλοκαίρι. Όμως, η νοστιμιά δεν είναι η μοναδική του ιδιότητα. Ας δούμε με ποιους τρόπους συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού μας.

Ενυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση, ειδικά τους θερινούς μήνες, βοηθά τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Το καρπούζι περιέχει 92% νερό, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Θρεπτικά συστατικά
Το καρπούζι περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες A και C. Έχει επίσης χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς περιέχει μόλις 46 θερμίδες ανά 150 γραμμάρια. Συγκεκριμένα: Θερμίδες: 46 / Υδατάνθρακες: 11,5 γρ. / Φυτικές ίνες: 0,6 γρ. / Ζάχαρη: 9,4 γρ. / Πρωτεΐνη: 0,9 γρ. / Λίπος: 0,2 γρ. / Βιταμίνη Α: 5% της ημερήσιας αξίας (DV) / Βιταμίνη C: 14% DV / Κάλιο: 4% DV / Μαγνήσιο: 4% DV.
Το καρπούζι είναι επίσης μια πλούσια πηγή κιτρουλίνης, που βελτιώνει την απόδοση στην άσκηση, ενώ τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, που ευθύνονται για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Υγεία της καρδιάς
Αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά του αγαπημένου φρούτου, συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής που επιλέγουμε, όπως η διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Το λυκοπένιο που περιέχει το καρπούζι, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης βοηθά στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Άλλες υγιεινές για την καρδιά βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι περιλαμβάνουν το μαγνήσιο, το κάλιο και τις βιταμίνες A, B6 και C (3 Αξιόπιστη πηγή).

Κατά της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες
Η φλεγμονή είναι βασικός μοχλός πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτών των αρνητικών επιδράσεων στον οργανισμό μας. Επιπλέον, εξετάζεται η συμβολή του λυκοπενίου στην καθυστέρηση της εμφάνισης και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ανακουφίζει τον μυϊκό πόνο
Η κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να μειώσει τον πόνο των μυών. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική λήψη κιτρουλίνης βελτιώνουν την αερόβια απόδοση αυξάνοντας την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από το σώμα, ώστε η καρδιά να μην καταπονείται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Υγεία του δέρματος
Οι βιταμίνες Α και C, που βρίσκονται στο καρπούζι, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C, είτε καταναλώνεται είτε εφαρμόζεται τοπικά, βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό και τα μαλλιά δυνατά. Υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C καταπολεμά τις ρυτίδες και την ξηροδερμία.

Βελτιώνει την πέψη
Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες είναι απαραίτητες για την διατήρηση της πεπτικής υγείας.

Aυτό το καλοκαίρι, ας σβήσουμε τη δίψα μας και την πείνα μας με καρπούζι και ας επωφεληθούμε από όλα τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό μας!

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σχετικά