Πρόωρες Εκλογές: Τις απέκλεισε (;) ο Μητσοτάκης, τις προκηρύσσει ο… Τσίπρας

Ήταν ακριβώς ένα μήνα πριν (15 Ιουνίου) όταν σε συνέχεια δεκάδων δηλώσεων «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών, και απανωτών διαρροών του Μαξίμου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε αφήσει για πρώτη φορά τόσο ορθάνοιχτο «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας στην ΕΡΤ: «Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές”, είχε πει χαρακτηριστικά, ‘δείχνοντας’ την αντιπολίτευση: «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση», είχε προσθέσει, ανοίγοντας επί της ουσίας μια τρίμηνη προεκλογική περίοδο, για την οποία επιχειρούσε να ρίξει τον μουτζούρη στον Τσίπρα.
Η ενημέρωση στα κόμματα & ο Σκυλακάκης

Από τότε όλοι προετοιμάζονταν και επίσημα για εκλογές είτε στις 18 είτε στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι υπουργοί κατέβασαν και τυπικά τα μολύβια τους και πήγαιναν αυστηρά ΜΟΝΟ στις εκλογικές τους περιφέρειες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του θα βγουν μόλις δύο προσκλήσεις για το Ταμείο Ανάπτυξης γιατί μετά…, τα κανάλια έκλειναν ήδη τα προεκλογικά πάνελ. Μέχρι και που, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, κάποιοι από το Μαξίμου ενημέρωσαν τουλάχιστον δύο κόμματα ότι οι εκλογές θα γίνουν 18 Σεπτεμβρίου, ώστε να προγραμματίσουν ανάλογα τις εκδηλώσεις τους.
Το… μετάνιωσε τρεις εβδομάδες μετά

Αυτά έως τις 6 Ιουλίου που ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο ίδιος άνθρωπος που είχε, στην ουσία, προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 15 Ιουνίου, ανακοίνωσε, τρεις εβδομάδες μετά, από το βήμα της Βουλής, ότι το… μετάνιωσε και, τελικά, θα εξαντλήσει την τετραετία.

Τι βάρυνε καταλυτικά στο μυαλό του πρωθυπουργού να ανακοινώσει ότι μετανιώνει; Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, που όχι μόνο εξακολουθούσαν να δείχνουν ότι οι πολίτες είναι αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές, αλλά, κυρίως, αυτό, ότι δεν πείθονταν με τίποτα ότι ο Μητσοτάκης θα τις προκηρύξει λόγω της τοξικότητας του Τσίπρα αλλά επειδή έτσι τον βολεύει. Αυτό στις ίδιες δημοσκοπήσεις μεταφραζόταν σε ακόμη ένα (τεράστιο αυτή τη φορά) πλήγμα στην αξιοπιστία του πρωθυπουργού και, βεβαίως, σε χαμένες ψήφους για τον ίδιο και το κόμμα του.

Έτσι, πήρε μόνος του (σ.σ. οι πληροφορίες ότι δεν το γνώριζε ούτε ο πρωθυπουργικός ανιψιός δεν επιβεβαιώνονται), την απόφαση να ανακοινώσει με τον πιο θεσμικό τρόπο, δηλαδή από το βήμα της Βουλής, ότι… μετάνιωσε.
Μπορεί όμως να το ξαναμετανιώσει…

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Γιατί, όπως μετάνιωσε στις 6 Ιουλίου, έτσι μπορεί να ξαναμετανιώσει στις 22 Αυγούστου ή στις 10 Σεπτεμβρίου (σ.σ. ενδεικτικές οι ημερομηνίες) και να βάλει τον…Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Όλα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα κριθούν από τις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. Θα πιάσει το «κόλπο» με τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας: Δηλαδή, θα πεισθούν, όπως δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα, οι πολίτες ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, πράγματι δεν θέλει πρόωρες εκλογές αλλά δεν τον αφήνει η τοξικότητα του Τσίπρα να κυβερνήσει; Αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, και είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον «αγχωμένο», καθώς δεν θα επανεκλεγεί, Βερναρδάκη και τα περί Πισπιρίγκου -Κεραμέως, αλλά και με την γενικότερη «σκληρή» αντιπολιτευτική «γραμμή» τον βοηθάει, τότε ναι μεν θα είναι εκείνος που τυπικά θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αλλά στην ουσία θα τις έχει πάρει πάνω του ο Τσίπρας.

Σχετικά