Ο Μισέλ ντε Νοστρεντάμ, ή πιο απλά Νοστράδαμος ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έμεινε γνωστός για το βιβλίο του «Οι Προφητείες» (Les Propheties)
Ένα βιβλίο γεμάτο τετράστιχα που γράφτηκε το 1555 και στο οποίο μεγάλη μερίδα των αναγνωστών, του αποδίδει την πρόβλεψη πολλών μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Ο Νοστράδαμος βέβαια έζησε σε μια εποχή (1503 – 1566) όπου οι άνθρωποι ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν με τη λογική το απέδιδαν στο μεταφυσικό.
Βέβαια ακαδημαϊκοί μελετητές υπογραμμίζουν πως ο συσχετισμός μεταξύ παγκόσμιων γεγονότων και τετράστιχων του Νοστράδαμου είναι προϊόν λανθασμένων ερμηνειών και μεταφράσεων, συχνά ηθελημένων.
Επιπλέον, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ποτέ κάποιος έχει ερμηνεύσει τόσο ενδελεχώς κάποιο από τα τετράστιχα του Νοστράδαμου, ώστε να «προλάβει» κάποιο γεγονός πριν αυτό συμβεί.
Τρομακτικά τετράστιχα
Ας δούμε κάποια από τα τετράστιχα του Νοστράδαμου τα οποία πιστεύεται ότι προέβλεψαν γεγονότα πριν καν αυτά συμβούν.
Αδόλφος Χίτλερ
Στις «Προφητείες» λοιπόν κάποιοι λένε ότι προέβλεψε τον ερχομό του Αδόλφου Χίτλερ. Το συγκεκριμένο τετράστιχο μάλιστα που στηρίζονται αναφέρει: «Ένα νέο παιδί θα γεννηθεί από φτωχούς ανθρώπους. Θα αποπλανήσει με τη γλώσσα του… ένα μεγάλο στράτευμα και η φήμη του θα εξαπλωθεί πολύ πέρα από την Ευρώπη.»
Όπως καταλαβαίνει κάποιος πρόκειται για μια αυθαίρετη ερμηνεία αλλά αυτοί που την πιστεύουν δεν είναι και λίγοι. Εάν ζούσε σήμερα ο Νοστράδαμος θα ήταν η χαρά των συνωμοσιολόγων.
Χιροσίμα – Ναγκασάκι
Το τετράστιχο του αναφέρει για τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. ««Μέσα σε δύο πόλεις, θα υπάρξουν μάστιγες που όμοιες τους δεν έχουν ξαναγίνει. Πείνα μέσα σε πανούκλα. Οι άνθρωποι αφανίστηκαν από ατσάλι».
Κάποιοι πιστεύουν ότι περιγράφει τι συνέβη στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Και ότι το «οι άνθρωποι αφανίστηκαν από ατσάλι» δείχνει καθαρά τα αεροπλάνα που έριξαν τις ατομικές βόμβες.
Δολοφονία Κένεντι
Είναι που είναι το θέμα η «χαρά του συνωμοσιολόγου» όσοι προσπαθούν να το ερμηνεύσουν και μέσω ενός τετράστιχου του Νοστράδαμου, θα πετούν από την χαρά τους. Λένε λοιπόν ότι είχε προβλέψει και τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.
Το τετράστιχο αναφέρει: «Από ψηλά, το κακό θα πέσει πάνω στον μεγάλο άνδρα» (Ο Κένεντι πυροβολήθηκε από μακριά και ψηλά) και συνεχίζει «Ένας νεκρός αθώος θα κατηγορηθεί για την πράξη» (Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ) «και ο πραγματικός ένοχος θα παραμείνει στην ομίχλη».
Θάνατος του βασιλιά Ερρίκου Β΄
Κάποιοι λένε ότι είχε προβλέψει τον θάνατο του Ερρίκου του Δευτέρου, ο οποίος έγινε το 1559 δηλαδή 4 χρόνια αφότου είχαν γραφτεί οι «Προφητείες» και είχαν εκδοθεί.
Ο Ερρίκος πέθανε αργά και βασανιστικά. Ενώ έκανε μια φιλική κονταρομαχία με έναν νεαρό στρατιώτη, το κοντάρι του θρυμματίστηκε και ένα μικρό κομμάτι μπήκε στο μάτι του. Αυτό είχε σαν συνέπεια να πεθάνει από σηψαιμία.
Είχε γράψει λοιπόν ο Νοστράδαμος: «Το νεαρό λιοντάρι θα νικήσει το μεγαλύτερο. Θα τρυπήσει τα μάτια του μέσα από ένα χρυσό κλουβί. Δύο πληγές θα του δώσουν έναν σκληρό θάνατο».
Η μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο
Το 1666 η πόλη του Λονδίνου κάηκε σχεδόν από άκρη σε άκρη με χιλιάδες νεκρούς. Ο Νοστράδαμος είχε γράψει ένα τετράστιχο που λένε ότι προφήτευσε την καταστροφή.
Το τετράστιχο έλεγε: «Αίμα αθώων θα σφάλει στο Λονδίνο τ’ αστροπελέκια το ρουφούν το ’66, και η αρχαία κυρά θα πέσει από ψηλά από την ίδια αίρεση πολλοί θα θανατωθούν. Θα καεί από αστραπή των είκοσι τριών το έξι.»
Με μια αυθαίρετη είναι η αλήθεια, ερμηνεία το «είκοσι τριών το έξι» είναι το 66 αφού 20Χ3+6=66, άρα λένε ότι είχε προβλέψει πως η φωτιά θα ξεσπάσει το 1666. Βέβαια η πυρκαγιά προκλήθηκε από έναν φούρνο και όχι από κεραυνό αλλά δεν έχει καμία σημασία. Επίσης οι συνωμοσιολόγοι πασχίζουν να ερμηνεύσουν ποια είναι η «αρχαία κυρία». Ούτε αυτό έχει σημασία.
Έπεσε μέσα
Υπάρχουν όμως και τετράστιχα τα οποία δίνουν με ακρίβεια σημαντικά γεγονότα που θα συνέβαιναν μετά τον θάνατο του. Όπως για παράδειγμα ένα που λέει: «Στο έτος 1727 ο βασιλιάς της Περσίας θα νικηθεί από αυτούς από την Αίγυπτο». Και πράγματι το 1727, οι Πέρσες ηττήθηκαν από τους Οθωμανούς στην κατοχή τον οποίων ήταν η Αίγυπτος.
Επίσης ένα άλλο τετράστιχο προφήτευσε τη Γαλλική Επανάσταση. «Η κυβέρνηση θα κηρύξει ένοχο το βασιλιά. Η βασίλισσα θα καταδικαστεί σε θάνατο από τους δικαστές που θα διαλεχτούν με κλήρο. Οι ίδιοι δικαστές θα αρνηθούν τη ζωή και στο γιο της
Το 1792 οι αρχηγοί της Γαλλικής Επανάστασης αποκεφάλισαν το βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ της Γαλλίας και την Μαρία Αντουανέτα. Ο γιος του πέθανε στη φυλακή. Εκείνο που δίνει ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτή την προφητεία είναι πως η Μαρία Αντουανέτα ήταν η μόνη βασίλισσα που καταδικάστηκε από δικαστές επιλεγμένους με κλήρο. Την εποχή που ζούσε ο Νοστράδαμος δεν υπήρχαν δικαστές που να επιλέγονται με κλήρο.
Η ζωή του
Ο Νοστράδαμος γεννήθηκε στην Προβηγκία της Γαλλίας και είχε άλλα 8 αδέλφια. Η οικογένεια του ήταν Εβραίοι αλλά ο πατέρας του τελικά ασπάστηκε τον καθολικισμό. Στα 15 του ο Μισέλ πήγε να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Αβιόν. Ο μαύρος θάνατος (πανούκλα) που είχε εξαπλωθεί στην πόλη, τον ανάγκασε να φύγει. Ταξίδεψε για 8 χρόνια και μελέτησε τα βότανα και τι θεραπεία προσφέρει το κάθε ένα.
Το 1529 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ για σπουδές στην ιατρική. Ωστόσο τις εγκατέλειψε. Το 1531 πήγε στην πόλη Αζάν, παντρεύτηκε και απέκτησε 2 παιδιά. Όμως η βουβωνική πανώλη σκότωσε την οικογένεια του και ο Νοστράδαμος τα παράτησε όλα και άρχισε να ταξιδεύει με τα πόδια σε Γαλλία και Ιταλία.
Τελικά, το 1547 εγκαταστάθηκε στη Σαλόν-ντε-Προβάνς, (οι κατοικία του υπάρχει μέχρι σήμερα), και παντρεύτηκε την πλούσια χήρα Αν Πονσάρντ, με την οποία απέκτησε τρεις γιους και τρεις κόρες.
Λίγο αργότερα άρχισε να ασχολείται με την αστρολογία και το ωροσκόπιο. Ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο χιλίων περίπου γαλλικών τετράστιχων, που αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των αχρονολόγητων προφητειών για τις οποίες είναι διάσημος μέχρι σήμερα.
Νιώθοντας εκτεθειμένος απέναντι στο φανατικό θρησκευτικό κοινό, επινόησε μια μέθοδο για να αποκρύψει τη σημασία τους, χρησιμοποιώντας περίεργη αλλαγμένη σύνταξη, λογοπαίγνια κι ένα μείγμα γλωσσών, όπως αρχαία ελληνικά, ιταλικά, λατινικά και προβενσάλ (μια Γαλλοπροβηγκιανή διάλεκτο).
«Οι Προφητείες» έγιναν δεκτές με ανάμεικτα συναισθήματα από τον κόσμο. Κάποιοι είπαν ότι ο Νοστράδαμος είναι υπηρέτης του διαβόλου, και κάποιοι άλλοι ότι είναι απατεώνας ή τρελός.
Όμως τα μέλη της αριστοκρατίας και της υψηλής κοινωνίας της εποχής θεώρησαν ότι τα έργα του ήταν θεόπνευστες προφητείες. Μια από τις μεγαλύτερες θαυμάστριες του ήταν η βασίλισσα της Γαλλίας, Αικατερίνη των Μεδίκων. Μάλιστα τον ανακήρυξε «Σύμβουλο» και «επίσημο βασιλικό Ιατρό».
Ο Νοστράδαμος αν και είχε άριστη σχέση με την εκκλησία, πάντα φοβόταν ότι θα χτυπούσε η πόρτα του σπιτιού του και θα τον συνελάμβανε η Ιερά Εξέταση. Ο φόβος αυτός τον διακατείχε μέχρι και τον θάνατο του.
Υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα και, μέχρι το 1566, η πάθηση αυτή είχε εξελιχθεί σε οίδημα και δυσκόλευε αρκετά τη μετακίνησή του. Στα τέλη Ιουνίου, έγραψε τη διαθήκη του και την 1η Ιουλίου λέγεται ότι είπε στο γραμματέα του, Ζαν ντε Σαβινί, ότι «δε θα ζούσε μέχρι την επόμενη ανατολή».
Την επόμενη ημέρα, τον βρήκαν νεκρό στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι του.