ΣΥΡΙΖΑ:”Όχι στον εμφυλιοπολεμικό διχασμό του Κυριακίου”

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ

Πριν 40 χρόνια περίπου, η Κοινότητα Κυριακίου, στο γενικότερο κλίμα της εποχής και στην κοινωνική απαίτηση για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, αποφάσισε την απομάκρυνση της προτομής του αεροπόρου Ι. Δαλιάνη από την αυλή του Δημ. Σχολείου και από κάθε δημόσιο χώρο του χωριού. Πριν λίγα χρόνια, με άλλη απόφαση της Κοινότητας απορρίφθηκε πάλι το αίτημα για την αναστήλωση της προτομής. Η ίδια απόφαση πάρθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο και πάλι ομόφωνα, πριν λίγες μέρες.

Σήμερα, μετά από 40 χρόνια ηρεμίας, κάποιοι επιμένουν στον διχασμό και επανέρχονται με την τοποθέτηση του αγάλματος σε χώρο της εκκλησίας και μάλιστα δίπλα στο μνημείο των πεσόντων, με την άδεια του εφημέριου του χωριού, ο οποίος «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του» τις αποφάσεις των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κόντρα στην πολιτική του επίσημου κράτους που καταδικάζει την αναβίωση γιορτών και εκδηλώσεων μίσους, ανοίγουν δυστυχώς πάλι τη συζήτηση για «προδότες» και «δωσίλογους». Μια συζήτηση που διχάζει και είναι επικίνδυνη να γίνεται σε μια περίοδο που συντελείται η ακραία φτωχοποίησή μας και ο πόλεμος είναι πάλι στη γειτονιά μας. Τώρα χρειαζόμαστε την ενότητα, την αλληλεγγύη και τη σύμπνοια και όχι τον διχασμό.

Γι’ αυτό καλούμε τον εφημέριο του χωριού να άρει τη συναίνεσή του, να απομακρύνει την προτομή από τον δημόσιο χώρο της εκκλησίας και να πάψει να προετοιμάζει φιέστες με ακροδεξιούς, χουντικούς και φασίστες, προσβάλοντας την κοινωνία του χωριού που εκφράστηκε, επανειλημμένα, ομόφωνα και αντίθετα, μέσα από τα εκλεγμένα όργανά της.

Και εφόσον επιμείνει στην απόφασή του, να αναλάβει ο εφημέριος τις ευθύνες, μαζί με όσους αποφάσισαν και συνέβαλαν στην τοποθέτησή της, για τον διχασμό και τη διχόνοια που σπέρνουν με αυτή τους την απόφαση στην ήσυχη κοινωνία του χωριού μας.

Κλείνοντας ρωτάμε και θα θέλαμε να ενημερωθούμε:

·         Έχει ερωτηθεί και έχει αποφασίσει σχετικά το εκκλησιαστικό συμβούλιο;

·         Πόσο σέβεται ο εφημέριος και οι συνεργάτες του τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης, που εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτών του χωριού και λογοδοτεί σ’ αυτούς;

·         Έχει ενημερωθεί ο Μητροπολίτης για την πεζοδρομιακού τύπου υβριστική συμπεριφορά του εφημερίου, απέναντι σε πολίτες που ήπια και κόσμια διαφωνούν με την τοποθέτηση;

·         Κι ακόμη έχει πληροφορηθεί για τις επιπτώσεις αυτής της πράξης;

·         Γιατί τέτοια επιμονή για να γίνει μια φασιστοσύναξη στο Κυριάκι;

Όλοι οι κάτοικοι του Κυριακίου, πατριώτες και δημοκράτες δεν θα επιτρέψουμε, με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο, να επικρατήσει, το πισωγύρισμα και η διχόνοια.

Δεν θα επιτρέψουμε την παγίωση αυτής της πράξης

Απαιτούμε από το Δημοτικού Συμβούλιο να πάρει θέση.

Αρχικά ο εφημέριος, προφανώς αυθαίρετα, τοποθέτησε στη βάση της προτομής τα ονόματα του Αρχιεπισκόπου, του Μητροπολίτη και το δικό του. Στη συνέχεια τα έσβησε, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την αυθαίρετη και μάλλον παράνομη πράξη του.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ

Σχετικά