Στον ”αέρα” η άνοδος Κένταυρου Λιβαδειάς και Ορχομενού!

Η δήλωση συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ της ΧΒΑ δημιουργεί νέα δεδομένα στα τοπικά πρωταθλήματα, φέρνοντας παράλληλα ντόμινο εξελίξεων στις τοπικές κατηγορίες και αμφιβολία για το αν τελικά θα ανέβουν κατηγορία, όπως αρχικά φάνηκε ως δεδομένο, οι Κένταυρος Λιβαδειάς στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ και Ορχομενός στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ΕΣΚΑΣΕ αποφάσισε πέρυσι να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της Α’ κατηγορίας και από τις 14 ομάδες να επιστρέψει στις 12. Πέρυσι λοιπόν, λόγω και της πτώσης των Τελεθριακού και Αναγέννησης Λαμίας από τη Γ’ Εθνική, από την Α’ ΕΣΚΑΣΕ υποβιβάστηκαν 5 ομάδες.

Για τη νέα περίοδο, υπήρχε ακόμα από πέρυσι ο αστερίσκος πιθανής συμμετοχής της ΧΒΑ, που είχε αποσυρθεί από τη Β’ Εθνική και η οποία αν επιθυμούσε, θα μπορούσε φέτος να αγωνιστεί στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ ως η 13η ομάδα του πρωταθλήματος.

Όπερ και εγένετο την Παρασκευή, με τη δήλωση συμμετοχής της ομάδας της Χαλκίδας στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ της αγωνιστικής περιόδου 2022-23.

Η ΕΣΚΑΣΕ παράλληλα, είχε προχωρήσει σε αγώνες κατάταξης σε Β’ και Γ’ κατηγορία, σε περίπτωση αδυναμίας ομάδας από ανώτερη κατηγορία ώστε να συμπληρωθεί ενδεχόμενο κενό.

Αυτό δημιουργήθηκε πριν από περίπου 15 μέρες, όταν η Αναγέννηση Λαμίας δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ, επιλέγοντας να αγωνιστεί στη Β’ κατηγορία.

Αυτή η εξέλιξη, δημιούργησε κενό στην Α’ ΕΣΚΑΣΕ που καλύφτηκε από τον Κένταυρο Λιβαδειάς και αντίστοιχο κενό στη Β’ κατηγορία που με τη σειρά του καλύφτηκε από τον τρίτο της Γ’ Κατηγορίας Ορχομενό.

Η απόφαση της ΧΒΑ όμως να συμμετέχει στο επόμενο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ, φέρνει στον ”αέρα” την άνοδο Κένταυρου Λιβαδειάς και Ορχομενού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Ένωσης εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, το νέο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας να διεξαχθεί με 12 ομάδες μαζί με την ΧΒΑ, επωφελούμενη τη δήλωση αδυναμίας συμμετοχής της Αναγέννησης Λαμίας, κάτι που αν γίνει τελικά, δεν θα δώσει το δικαίωμα ανόδου τόσο στον Κένταυρο Λιβαδειάς όσο και στον Ορχομενό!

Σε αυτό το σενάριο μάλιστα, η άνοδος για τις δύο ομάδες συγκεκριμένες ομάδες θα επικρατήσει μόνο αν κανένας από τους Άρη Θήβας και ΓΑΣ Άμφισσας δεν πάρει τη θέση του Λοκρού στη Γ’ Εθνική, κάτι που σημαίνει πως οι ομάδες της Α’ ΕΣΚΑΣΕ θα είναι 13, οπότε η άνοδος του Κένταυρου δεν θα επηρεάσει σε τίποτα το επόμενο πρωτάθλημα, καθώς είτε με 13 είτε με 14 ομάδες, το σύνολο των αγωνιστικών θα είναι και πάλι 26!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν οι Κένταυρος Λιβαδειάς και Ορχομενός δεν ανέβουν κατηγορία θα είναι μια άδικη απόφαση και για τους δύο. Και αυτό, γιατί από την αρχή ήταν ξεκάθαρο, πως η επόμενη Α’ ΕΣΚΑΣΕ θα ήταν με 12 ομάδες ή με 13 σε περίπτωση συμμετοχής της ΧΒΑ. Εκτός των άλλων επίσης, δεν μπορεί να γίνει σοβαρός προγραμματισμός από κανέναν, όταν δεν ξέρεις σε ποια κατηγορία τελικά θα αγωνιστείς…

Από τη στιγμή πάντως, που δεν είχε προβλεφθεί, τι θα έπρεπε να γίνει σε περίπτωση πτώσης ομάδας από Εθνική κατηγορία όχι λόγω βαθμολογίας, όπως τελικά συνέβη με την ΧΒΑ (π.χ. υποβιβασμός μέχρι 6 ομάδων από την Α’ ΕΣΚΑΣΕ ή άνοδος 1 ομάδας από τη Β’ κατηγορία), η Ένωση πρέπει να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση να πάει σε ένα πρωτάθλημα 13-14 ομάδων στην Α’ κατηγορία την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Πηγή:stereabasket.gr

Σχετικά