ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΕΑ

Απόλυτη άγνοια και παραδειγματική αδιαφορία της Περιφέρειας Στερεάς έχει φέρει τον τόπο μας στις τελευταίες θέσεις στην Ελλάδα, σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Για όσους νομίζουν ότι το περιβάλλον είναι μία ουτοπική επιδίωξη οφείλω να καταθέσω πως έχει σχέση με δεκάδες νοσήματα, με τον μέσο όρο της ζωής μας και κυρίως με την καρκινογένεση. Είναι ζήτημα ζωής και ασφαλώς είναι ζήτημα αξιών και προτεραιοτήτων, τα οποία εγκληματικά απουσιάζουν, από την καθημερινή ατζέντα της Περιφέρειας. Αναφέρομαι σε αυτήν διότι ακόμα και προβλήματα των Δήμων έχουν διογκωθεί από την απουσία της και τον μηδενικό σχεδιασμό της.

Στην Στερεά είμαστε τελευταίοι στην ανακύκλωση με ποσοστό κάτω από το 5% και βέβαια λόγω αυτού θάβουμε το σύνολο των σκουπιδιών μας χωρίς διαλογή και με μεγάλους κινδύνους για τους πολίτες και το υπέδαφος. Είμαστε από τις ελάχιστες Περιφέρειες της Ευρώπης που ακόμα έχουν άτακτες χωματερές και για τις οποίες δεν υπάρχει καμία δράση για ανατροπή της εικόνας. Είμαστε χωρίς ουσιαστικό έλεγχο των υπογείων νερών που κατευθύνονται στη άρδευση και μέσω τροφικής αλυσίδας μπαίνουν στον οργανισμό μας.

Το περίφημο παρατηρητήριο του Ασωπού ξεχάστηκε και δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση γι’ αυτό, οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις είναι μηδενικές σχεδόν για τον έλεγχο των αποβλήτων και ασφαλώς δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για τους βιολογικούς που δεν δουλεύουν είτε είναι δημοτικοί είτε αφορούν επιχειρήσεις για διαχείριση αποβλήτων, ιδιαίτερα για τα βιολογικά απόβλητα βιομηχανιών λευκού κρέατος… Ούτε ο καθαρισμός του αμίαντου έχει εξασφαλιστεί από σωλήνες ύδρευσης, παραλίες και παλιά εργοστάσια που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος και έχει απαγορευτεί από την δεκαετία του 70.

Όλα είναι υπό το σκότος και την λήθη και η εξουσία λειτουργεί πρακτικά σαν «προστάτης» των παρανόμων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου αλλά και εις βάρος όσων είναι σύννομοι και ξοδεύουν για να τηρούν όρους και προϋποθέσεις των νόμων της πολιτείας. Ο ΦΟΔΣΑ κάνει ένα εξαιρετικά ποιοτικό σχεδιασμό αλλά είναι πρακτικά μόνος. Έχει τους στόχους και τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για μεγάλη πρόοδο διαχείρισης απορριμμάτων με ενεργειακή εκμετάλλευση των σκουπιδιών και οριστικό σφράγισμα των ΧΥΤΑ και αντικατάσταση με χώρους ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) μετά από διαλογή, που στην εποχή μας είναι κρίσιμο ζήτημα. Ωστόσο η πολιτική διαχείριση του θέματος εκ μέρους της κυβέρνησης είναι αργή και η πολιτική στήριξη της Περιφέρειας είναι μηδενική έως φοβική. Δηλαδή είναι ντροπή να αυτοθαυμάζεται ο κ. Σπανός ότι εξασφάλισε χρήματα για την επέκταση των ΧΥΤΑ των πρωτευουσών, όταν ΧΥΤΑ σημαίνει αναχρονισμός, σημαίνει πολιτική απορριμμάτων του παρελθόντος και που από την ΕΕ δεν θεωρείται αποδεκτή πρακτική πλέον. Βέβαια η τραγική οπισθοδρόμηση, αυτή την ενέργεια την κατέστησε αναγκαία αλλά όχι και για θαυμασμό…

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η ζωή και οι ευκαιρίες αλλά και η ποιότητα ζωής δεν είναι μαγνήτης για την Στερεά αλλά μήνυμα αποφυγής. Να για ποιόν λόγο ήρθε το -8% στον πληθυσμό μας…

Στον αντίποδα, το μέλλον και η τεράστια χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να μας μετατρέψει σε Πράσινη Περιφέρεια αν το πιστέψουμε και αν το επιδιώξουμε. Πράσινη Περιφέρεια σημαίνει 10% των απορριμμάτων να οδηγείται στην γη, ενεργειακή εκμετάλλευση των απορριμμάτων που πρακτικά θα δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε Δήμο και σε κάθε σχολείο (όχι νοικοκυριά) και εργοστάσιο παρασκευής κομπόστ για τις καλλιέργειες. Πράσινη Περιφέρεια σημαίνει 100% διαχείριση νερών ώστε να υπάρχει άρδευση και ύδρευση χωρίς ενεργειακό κόστος (φράγματα, υδροηλεκτρικά, καθαρός υδροφόρος ορίζων), έλεγχος όλων των εργοστασίων για τα απόβλητα τους, οργάνωση αποχετευτικού στην οργανωμένη βιομηχανική ζώνη στα Οινόφυτα, σημαίνει green pool, δηλαδή δεξαμενή αποθήκευσης πράσινης ενέργειας από όλους τους τρόπους παραγωγής της, σημαίνει ακόμα και φωτισμός των δρόμων από φώτα που τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια.

Αλήθεια έχει γίνει ποτέ παρόμοια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Έχει προγραμματιστεί κάτι σχετικό σαν ολοκληρωμένη δράση; Δεν αναφέρομαι σε επικοινωνιακού χαρακτήρα γιορτούλες και φωτό για τα ΜΜΕ.

5+5 χρόνια η ίδια ομάδα είναι πολλά για τόσο μεγάλο τίποτα.

Kώστας Μαρκόπουλος

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Σχετικά