Τα “τρελά νερά” της Χαλκίδας που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 6 ώρες. Πως εξηγείται η “παλίρροια του Ευρίπου”; (drone)

Όποιος έχει βρεθεί στον Πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα σίγουρα έχει ακούσει για το μοναδικό φαινόμενο με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε 6 ώρες!

Ο Πορθμός του Ευρίπου ή κατά τους αρχαίους Έλληνες η “έσω Ευβοίς θάλασσα” είναι στενή λωρίδα θάλασσας μεταξύ Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έναν μεγάλου μήκους πορθμό πλάτους 39 μέτρων, μήκους 40μ. και βάθους 8,5μ. που συνδέει τον Βόρειο με τον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο.
Τα νερά του διαύλου αλλάζουν φορά κατευθυνόμενα άλλοτε προς το Βορρά και άλλοτε προς το Νότο.

Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως “παλίρροια του Ευρίπου”.

Τα “τρελά νερά” της Χαλκίδας που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως “Παλίρροια του Ευρίπου” (Αερολήψη: n.p. production)
Η συστηματική παρακολούθηση έδειξε ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσιάζει μια κανονικότητα στην αλλαγή φοράς ανά 6 ώρες περίπου, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα, το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί να αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Το κύμα της παλίρροιας γεννιέται από την έλξη της Σελήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα δυτικά. Το κύμα που μπαίνει στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο φθάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από το κύμα που φθάνει από το βορρά, γιατί η διαδρομή που ακολουθεί είναι μικρότερη.

Κάποιες ημέρες του μήνα το ρεύμα γίνεται τόσο ακανόνιστο που μπορεί να αλλάξει φορά ακόμη και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο! (Αερολήψη: n.p. production)
Έτσι, οι περισσότεροι υδάτινοι όγκοι φθάνουν από τα νότια νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη στάθμη στο μέρος εκείνο κατά 30 ως 40 εκατοστά, οπότε δημιουργείται το ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια.

Μετά από 6 ώρες αντιστρέφονται οι συνθήκες, καθώς φθάνει στο στενό το κύμα που μπήκε στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο και ανεβαίνει η στάθμη στο βόρειο μέρος του στενού, με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται και το ρεύμα.
Ενδιάμεσα από την αλλαγή φοράς μεσολαβούν δέκα λεπτά κατά τα οποία τα νερά παραμένουν στάσιμα.
Κάθε 21 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχουμε ισημερία, τα νερά αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να μένουν στάσιμα για δέκα λεπτά.

Δείτε το βίντεο drone το n.p. production:

Σχετικά