Η Ύδρα τιμά τον Μίλτο Σαχτούρη

Τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Μίλτο Σαχτούρη τιμά η Ύδρα  με αφορμή την επέτειο της γέννησής του αλλά και τους δεσμούς που τον δένουν με το νησί. Στις 29 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί μια τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

Μεγαλωμένος στην Αθήνα αλλά Υδραίος και δισέγγονος του ναυμάχου του ’21 Γιώργη Σαχτούρη, ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του, παραθέριζε τα καλοκαίρια με τη σύντροφό του στον Πόρο αλλά δεν έφθανε πεισματικά ως την Ύδρα. Πρωταγωνίστησε βέβαια ποικιλότροπα το νησί στο έργο του.

Κατά τη διάρκεια της αφιερωματικής βραδιάς, διοργανώνει ο Δήμος Ύδρας και το «Εργοτάξιο  Τέχνης Ύδρας» με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, η προτομή του, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μίλτος Παπαστεργίου και θα τοποθετηθεί στον φερώνυμο ανοιχτό χώρο Τέχνης και Πολιτισμού (θεατράκι) στο Καμίνι.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η μικρού μήκους animation ταινία του Παναγιώτη Ράππα με τίτλο «Έχασα τον δρόμο μου», παραγωγής 2021 που έχει  αποσπάσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό βραβείων και διακρίσεων σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. «Ένας άνδρας σε υπαρξιακή αγωνία ψάχνει για ουρανό και ένας ποιητής αναρωτιέται. Εικόνες από την ζωή και το ποιητικό σύμπαν του Μίλτου Σαχτούρη.» Στους συντελεστές της ταινίας συγκαταλέγονται, ο σολίστας Φλώρος Φλωρίδης, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και η Klaudia Delmer.

Το αφιέρωμα θα κλείσει με μια μεγάλη συναυλία του συνθέτη Γιώργου Νικητόπουλου. Παρουσιάζονται δέκα μελοποιημένα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη. Δέκα κομμάτια που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο “Τα δώρα”, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για τον συγκεκριμένο ποιητή.

Οι ερμηνεύτριες Ηρώ Σαΐα, Αγγελική Τουμπανάκη και Παυλίνα Κατσή με τη συνοδεία επτά μουσικών και την ενορχήστρωση του Νεοκλή Νεοφυτίδη και του ίδιου του συνθέτη, θα αποτελέσουν το “όχημα” για ένα ταξίδι στον κόσμο του ποιητή. Οι μουσικές συνθέσεις, παρότι γράφτηκαν και ολοκληρώθηκαν την περίοδο της μεγάλης καρα- ντίνας, είχαν σαν στόχο να αποτυπώσουν τη δύναμη αλλά και το φώς της ποίησης του.

Σχετικά