Οι τρεις επιλογές Μητσοτάκη: Τα σενάρια για να τερματιστεί η πολιτική αναταραχή

Ο περιορισμός των κραδασμών και της πολιτικής τοξικότητας είναι το επόμενο βήμα του Μεγάρου Μαξίμου μετά τις δύο παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίχως να χάσει χρόνο προχώρησε στην άμεση αντικατάσταση των δύο παραιτηθέντων: ο Γιάννης Μπρατάκος, διευθυντής της ΝΔ, μετακομίζει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας καθήκοντα γενικού γραμματέα, ενώ με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβει και επίσημα την ΕΥΠ ο Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Πρόκειται για δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού που μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή συνέχεια.

Η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον στρέφεται στη διαχείριση των πολιτικών κραδασμών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση έδειξε τις προθέσεις της απαντώντας σε υψηλούς τόνους ενώ αναμένεται και η αντίδραση του πρωταγωνιστή της υπόθεσης Νίκου Ανδρουλάκη. Θυμίζεται ότι ήταν η καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και δίνοντας τροφή και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός πλέον φαίνεται να έχει τρεις επιλογές: εκλογές, ανασχηματισμό ή μάχη στη Βουλή.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο έχει απορρίψει κάθε εκλογικό σενάριο τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η 4ετια. Αυτό όμως μέχρι χθες. Με την αντιπολίτευση να επιχειρεί να τον εμφανίσει ως τον ηθικό αυτουργό παράνομων παρακολουθήσεων, το κλίμα αλλάζει άρδην και η πολιτική ένταση αυξάνεται επικίνδυνα. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εν τέλει να επιλέξει τη λύση των καλπών ώστε μέσα από την εκλογική διαδικασία να τερματιστεί η τοξικότητα.

Εναλλακτική λύση θα ήταν ένας σαρωτικός ανασχηματισμός. Άλλο ένα ενδεχόμενο που πρόσφατα απέρριψε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα πάει στις κάλπες με το παρών σχήμα. Τις τελευταίες ώρες όμως πληθαίνουν οι φήμες για μια ακόμα παραίτηση που δεν αποκλείεται να είναι αυτή που θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Άλλωστε ένας ανασχηματισμός λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να δώσουν την τελευταία ώθηση που χρειάζεται η κυβέρνηση μέχρι τον τερματισμό την Άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023.

Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο μιας μάχης στη Βουλή από την οποία δεν αποκλείεται κανένα όπλο. Αν ο πρωθυπουργός το θεωρήσει αναγκαίο θα μπορούσε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το πιθανότερο όμως είναι να μεταφέρει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στα θεσμικά όργανα του κοινοβουλίου, ακόμα και με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα. Πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη γίνει εισηγήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξεταστική από το 2015 και μετά θυμίζοντας του καταγγελίες – ακόμα και βουλευτή- για παρακολουθήσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας αυτή την επιλογή ο πρωθυπουργός θα κερδίσει αφενός χρόνο για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της αλλά αφετέρου θα υποχρεώσει σύσσωμη την αντιπολίτευση σε σιωπή περιορίζοντας την τοξικότητα από την πολιτική ζωή του τόπου.

Σχετικά