ME EΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΞΗΡΟΝΟΜΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

Τ. Ο. ΘΗΒΑΣ – ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΜΑΤΟΣ ΘΗΒΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

ΣΤΗΝ ΞΗΡΟΝΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 80 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ο. Θήβας  – Οινοφύτων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Θήβας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην Ξηρονομή Βοιωτίας προς τιμή της επετείου των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κοινότητας Ξηρονομής και τοπικών συλλόγων, όπως και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κύριλλος Παπασταύρου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σπύρος Παπανικολάου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Ξηρονομαίους κομμουνιστές αγωνιστές Γιάννη Κιούση, Φώτη Παναγιώτου, Στέλιο Μίχα, Δημήτρη Μπαρδώσα και το γιατρό Γιάννη Κακάτση, οι οποίοι έπεσαν είτε στη μάχη είτε στο εκτελεστικό απόσπασμα τη δεκαετία του 1940. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η ανάγνωση αποσπάσματος από το γράμμα του μελλοθάνατου Γιάννη Κακάτση, από τις φυλακές της Θήβας, προς το νεογέννητο τότε γιο του. Ο Σπ. Παπανικολάου αναφέρθηκε επίσης και σε άλλους Ξηρονομαίους αγωνιστές οι οποίοι φυλακίσθηκαν ή εξορίσθηκαν είτε μετά τον Εμφύλιο, είτε από τη χούντα του 1967.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αλέκο Γώγο, Πρόεδρο της Ένωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δράση του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), ο οποίος την περίοδο της Κατοχής ήταν καπετάνιος του 34ου Συντάγματος Αττικοβοιωτίας του ΕΛΑΣ, ενώ κατά τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διετέλεσε Διοικητής της ΙΙ Μεραρχίας Ρούμελης.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αντώνη Τουλουμάκο, μέλος της ΕΠ Στερεάς του ΚΚΕ. Η ομιλία περιλάμβανε στοιχεία από την ανάπτυξη και τη δράση του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, το οποίο έδρασε στην περιοχή της Θήβας, αποτελούμενο από εκατοντάδες μαχητές από όλα τα χωριά της τότε επαρχίας Θήβας και την πόλη. Ακολούθησαν στοιχεία από τη δράση του ΕΛΑΣ και την πρωτοπόρα, γεμάτη θυσίες δράση των κομμουνιστών.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν από την εποποιία της δεκαετίας του 1940 για το σήμερα.

Ανάμεσα σε αυτά επισημάνθηκαν καταρχήν οι αξεπέραστες δυνατότητες που έχει ο οργανωμένος αγώνας του λαού, όταν αυτός αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, χωρίς να αναμένει σωτήρες από το αστικό πολιτικό σύστημα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για το λαό βρίσκεται στην πάλη του ενάντια στο άδικο και την εκμετάλλευση. Αυτή η πάλη δε μπορεί παρά να συνδεθεί με την πρόταση του ΚΚΕ για μία άλλη κοινωνία κι εξουσία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.  

Η ομιλία κατέληξε στη σημερινή ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός να οργανωθούν και να παλέψουν για τα σύγχρονα δικαιώματα και τη ζωή τους, να εμποδίσουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να σταθούν συνολικά απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις και την βάρβαρη πολιτική τους. Σε αυτές τις συνθήκες έγινε κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε επίπεδο με το ΚΚΕ, που αποτελεί την ασπίδα για το σήμερα την ελπίδα για το αύριο.

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του χωριού, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από τους μουσικούς Χρήστο Γκόντζο και Δημήτρη Πέππα.

Σχετικά