Γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, το θαύμα της φύσης με τα 17 δέντρα στην σκεπή του (βίντεο)

Το εκκλησάκι – θαύμα που εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου…

Αγία Θεοδώρα Βάστα: Το θαύμα της φύσης και η θαυματουργή εκκλησία με τις 17 βελανιδιές στη στέγη της.

Τον 12ο αιώνα μ.Χ προς τιμήν της Αγίας Θεοδώρας που εκτελέστηκε στην περιοχή, χτίστηκε στη Βάστα Αρκαδίας η ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία.

Με μόλις 4 μέτρα πλάτος και 5 μέτρα μήκος, η Αγία Θεοδώρα Βάστα εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, όμως χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το παρεκκλήσι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό συγκρότημα. Ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί σε αυτό το γαλήνιο τοπίο.

Είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης καθώς πάνω σε ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι υπάρχουν 17 βελανιδιές που δεν φαίνονται πουθενά οι ρίζες τους, ενώ από τα θεμέλιά του πηγάζουν τα νερά μιας κεφαλής. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να οφείλεται στο ότι η εκκλησία είναι πέτρινη και θολωτή με αρκετή περιεκτικότητα σε χώμα. Έτσι στη στέγη της εκκλησίας φύτρωσαν αρκετά πουρνάρια, σφεντάμια και ρεβίθια και μετά τις 17 βελανιδιές που η λαϊκή παράδοση απέδωσε σε θαύμα.

Οι ρίζες των δέντρων δεν φαίνονται και διακρίνονται μόνο οι κορμοί και τα κλαδιά που περνούν από τους τοίχους και τη στέγη.

Το πανέμορφο εκκλησάκι έχει μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως «υπέροχο ναύδριο».
Η Αγία Θεοδώρα και η παράδοση

Μέχρι την τελευταία στιγμή η Αγία Θεοδώρα αρνιόταν να αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό της και τελικά τη σκότωσαν εκεί που είναι σήμερα η εκκλησία. Σύμφωνα με την παράδοση, στα τελευταία της λόγια είπε: «Κύριε, τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου το νερό να τα ποτίσει». Ο αριθμός των δέντρων είναι τόσα όσα και τα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας όταν πέθανε και ο θρύλος λέει ότι στο μέρος που την εκτέλεσαν το αίμα της έγινε ποτάμι και τα μαλλιά της δέντρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μοναδικό φαινόμενο δεν έχει λογική εξήγηση, καθώς το βάρος των βελανιδιών-πλατάνων θα κατέρρεε διαφορετικά το μικρό παρεκκλήσι ή θα είχε αναποδογυρίσει τη στέγη του.

Η επιστήμη προσπάθησε να εξηγήσει το θαύμα. Το καλοκαίρι του 1996 το Τμήμα Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων ζήτησε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών τη διερεύνηση ενός πιθανού στατικού προβλήματος. Τότε έγινε ρηξικέλευθος έλεγχος με τομογραφία γεωνταρ και ηλεκτρική τομογραφία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ριζικό σύστημα των δέντρων έχει εισχωρήσει στην πέτρινη κατασκευή των τοίχων, δημιουργώντας κενά. Μέσω αυτών φτάνει στο έδαφος, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα πλέγμα που κρατά το κτίριο όρθιο.

Ακολούθησαν εργασίες αποκατάστασης (1998-1999) στις οποίες η τοιχοποιία καθαρίστηκε και αρμολογήθηκε χωρίς τσιμεντοποίηση, ώστε να μην στεγνώσουν οι ρίζες των δέντρων.

Δείτε τις υπέροχες εικόνες από το θαυματουργό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας Βάστα:

Σχετικά