«Κλειδώνουν» νέα αιολικά έργα στον Ελικώνα

Πριν από λίγες μέρες, με την απόφαση 691/8.9.2022 της ΡΑΕ, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, προς ένταξη σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης, και εκδόθηκαν τα σχετικά αποτελέσματα. Επιλέχθηκαν 21 έργα, εκ των οποίων 14 φωτοβολταϊκά και 7 αιολικά. Οι τιμές που «κλείδωσαν» για τα φωτοβολταϊκά κυμαίνονται μεταξύ 46 και 53,9 €/MWh και για τα αιολικά μεταξύ 55,82 και 60 €/MWh.

Κοιτώντας το σχετικό πίνακα διαπιστώνουμε ότι 4 από τα 7 αιολικά έργα βρίσκονται στη Βοιωτία και, ειδικότερα στον Ελικώνα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα στις θέσεις:

«Κορφούλα», της εταιρείας NIATA AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

«Καραμούντζι», της εταιρείας NIATA AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

«Κορφή», της εταιρείας C.N.I. ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΦΗ ΑΕ

«Μεγάλη Λούτσα», της εταιρείας C.N.I. ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ ΑΕ

Με την ένταξη στο συγκεκριμένο καθεστώς σημαίνει ότι «κλειδώνει» η κατασκευή των έργων και ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Άλλωστε, τα 2 πρώτα έργα έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ τα άλλα 2 έχουν ΚΑΙ άδεια εγκατάστασης.

Η εξέλιξη αυτή επιδεινώνει την, ήδη, τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Ελικώνας, κάτω από τη συνεχή πίεση επιχειρηματικών σχεδιασμών για πληθώρα αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αλλά και για σειρά έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που αναμένεται να ξεδιπλωθεί πολύ σύντομα.

Θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μιας εξόφθαλμα ακραίας αιολικής εγκατάστασης, στην «Όμορφη Λάκα», με 11 ανεμογεννήτριες των 4,8 MW, που προβλέπεται να εγκατασταθούν αριστερά – δεξιά του δρόμου, από την Αρβανίτσα, μέχρι την πρώτη κατοικία στην Αγία Άννα!!!

Όμορφη Λάκκα – Στάλα – Λιθαρόστρουγγα – Σταυρός

viotia-sos.blogspot.com

Σχετικά