Ψυχική υγεία: 3 τρόποι για να την αποκτήσετε

Οι σχέσεις στη ζωή μας απαιτούν προσπάθεια, καθώς μην ξεχνάμε πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή μας. Ωστόσο, αυτό που συχνά μάς διαφεύγει είναι πως προκειμένου να έχουμε μία ψυχικά ισορροπημένη ζωή, οφείλουμε πρώτ’απ’όλα να έχουμε αναπτύξει μία καλή σχέση με τον εαυτό μας. Αυτό συνεπάγεται την απομάκρυνση από εσωτερικούς δαίμονες που διαταράσσουν τη γαλήνη μας, αλλά και την επίδειξη περισσότερης συμπόνοιας προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Πώς γίνεται αυτό στην πράξη;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο, Mark Travers, υπάρχουν 3 απλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε την εσωτερική μας ηρεμία. 

 
1. Αρχικά, όλα ξεκινούν από τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στον εαυτό μας. Αν για παράδειγμα επιθυμούμε να έχουμε ευγενική συμπεριφορά στους γύρω μας, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο στον εαυτό μας. Η αυτο-συμπόνοια για κάποιον λόγο έχει χαραχθεί στον νου μας ότι θα υπονομεύσει τα κίνητρά μας. Όμως σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο  Personality and Social Psychology Bulletin έδειξε πως το να δείχνουμε συμπόνοια στον εαυτό μας είναι κάτι σαν ένας κινητήριος υπερφορτιστής. Για παράδειγμα, αν συνειδητοποιήσεις πως τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα είχες σχεδιάσει, δες το θετικό από αυτή την κατάσταση, το τι έμαθες και όχι γιατί απέτυχες. 

Παράλληλα, η έρευνα κατέληξε στο ότι το να δείχνει κάποιος ευγένεια στον εαυτό του, όχι μόνο τον βοηθάει να ανταπεξέλθει σε δύσκολες στιγμές, αλλά του δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει τις καλές στιγμές και να είναι περισσότερο παρών, νιώθοντας πως αξίζει να τις βιώνει.

2. Είναι πιθανό κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος ή εκμάθησης ενός νέου skill, να έχουμε αφύσικες προσδοκίες από τον εαυτό μας. Πόσες φορές ενώ βρίσκεσαι σε ένα νέο περιβάλλον, περιμένεις από τον εαυτό σου να προσαρμοστεί διά μαγείας. Όταν αυτό δεν συμβαίνει – που είναι και το φυσιολογικό – είναι επόμενο να απογοητεύεσαι και να πέφτεις ψυχολογικά. Όμως, οι ψυχολόγοι θα σου πουν πως η μάθηση είναι μια σταδιακή διαδικασία που δεν πραγματοποιείται με βιασύνες. Όταν λοιπόν νιώσεις πως είσαι έτοιμη να κάνεις κριτική στον εαυτό σου επειδή δεν τα κατάφερες με την πρώτη προσπάθεια, θυμήσου πως πρέπει να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να έχεις εμπιστοσύνη στη διαδικασία.

3. Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας, δημιουργώντας προγράμματα και ρουτίνες που μας βοηθούν για να φτάσουμε στο τέλος της ημέρας. Όμως όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι οι ρουτίνες μπορούν να γίνουν πρόβλημα. Αν δεν βρίσκεσαι στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, μην διστάσεις να κάνεις κάποια αλλαγή στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Δεν πειράζει που δεν κατάφερες να τρέξεις για 5 χλμ, ούτε που δεν έκανες όσα πίστευες στη δουλειά. Θυμήσου να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να έχεις ευελιξία σε ό,τι αφορά τη ρουτίνα σου, ώστε να μπορέσεις να ανακάμψεις. 

Σχετικά