O Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων Τίμησε την Μάχη της Πέτρας

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ!!!
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μάχης της Πέτρας, με την λαμπρότητα αλλά, συγχρόνως, και σεμνότητα που αξίζει στο γεγονός.
ΣΉΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Σεπτεμβρίου, στο Χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου της Κοινότητας Υψηλάντη, του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων, στο σημείο δηλαδή που υπογράφτηκε η συνθηκολόγηση των Τούρκων με τον Δ. Υψηλάντη, μετά την ήττα τους στη Μάχη, παρουσία όλων των Αρχών, αλλά και των Ποντιακών οργανώσεων και Συλλόγων, τελέστηκε ή Δοξολογία, η Επιμνημόσυνη Δέηση και η Κατάθεση Στεφάνων, στη ΜΝΗΜΗ των ΗΡΩΩΝ, ενώ εκφωνήθηκε και ο πανηγυρικός της ημέρας.
Στη Μάχη της Πέτρας, που έγινε στις 12-14/9/1829 και χαρακτηρίζεται ως η τελευταία Μάχη του αγώνα, αναδείχθηκαν :

  • Η κορυφαία ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΣΚΕΨΗ του Δ. Υψηλάντη, η οποία οδήγησε τους Τούρκους στην ήττα και τη συνθηκολόγηση, απελευθερώνοντας την Ανατολική Στερεά Ελλάδα,
  • Οι αδιαμφισβήτητες ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ικανότητες του Ιωάννη Καποδίστρια που, αξιοποιώντας αυτή τη νίκη, καθόρισαν τα σύνορα του Ελληνικού Κράτους και τέλος
  • Η ΕΝΟΤΗΤΑ του λαού που όταν υπάρχει μεγαλουργεί.
    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην πλατεία της Κοινότητας Υψηλάντη, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Γιώργος Ντασιώτης

Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων

Σχετικά