Εκρέμ Ιμάμογλου για Τζιτζικώστα: «Θα ενημερώσω την κοινή γνώμη και όλες τις βαλκανικές πόλεις»

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα (σ.σ. Μπακογιάννη). Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για την προκλητική απαγόρευση εισόδου και πολύωρη κράτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις αρχές της Σμύρνης στην Τουρκία.

«Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το περιστατικό που έγινε σήμερα από τον φίλο μου Κώστα (σ.σ. Μπακογιάννη). Αφού δω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ανταποκρίτρια του OPEN.

Τζιτζικώστας: «Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση – Εμμένω στην απόφασή μου να επιστρέψω στην Ελλάδα»

Την κατηγορηματική απόφασή του να αποχωρήσει από την Τουρκία και να επιστρέψει στην Ελλάδα, γνωστοποιεί ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας, με την ανάρτησή του στο Twitter, ειχαριστεί όλους για την συμπαράσταση, ενώ τονίζει πως, «μετά από ενέργειες της ΕΕ και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου μου στην Τουρκία».

Όπως υπογραμμίζει, όμως, «παρόλα αυτά, εμμένω στην απόφασή μου να αναχωρήσω αμέσως από τη χώρα και να επιστρέψω στην Ελλάδα».

Το χρονικό της ακραίας τουρκικής πρόκλησης

Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη περίπου στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά από τουλάχιστον έξι ώρες που βρισκόταν «κρατούμενος» στη γειτονική χώρα, ο κ. Τζιτζικώστας αναγκάστηκε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά το ΥΠΕΞ

Την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, καταδίκασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ζητά από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Σχετικά