Φωκίδα: Οι θησαυροί που υπάρχουν δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα

Φωκίδα. Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς πως η περιοχή κρύβει πολλούς θησαυρούς ενώ υπάρχουν τοπία που θυμίζουν Άλπεις.

Και όλα αυτά, περίπου δυόμισι ώρες μακριά από την Αθήνα. Οι «φανατικοί» εκδρομείς της περιοχής γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσα μυστικά κρύβει. Άγρια ομορφιά και παρθένα φύση.

Αυτά είναι τα δύο βασικά συστατικά του τοπίου που χαρίζουν οι οροσειρές της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. Έχει όμως και θάλασσα αλλά και κορυφαίους αρχαιολογικούς τόπους.

Το γραφικό ορεινό χωριό Αθανάσιος Διάκος (πήρε το όνομα του από τον μεγάλο ήρωα του ’21, ο οποίος γεννήθηκε εδώ), στους πρόποδες των Βαρδουσίων, είναι παραδομένο στην αγκαλιά ενός πυκνού δάσους από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του είναι αναμφίβολα η μεγάλη πετρόκτιστη πλατεία του με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, την πηγή με το τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό και την προτομή του Αθανάσιου Διάκου.

Το μουσείο χτισμένο προς τιμήν του εθνικού ήρωα αξίζει μια επίσκεψη πριν πιάσετε θέση σε μια από τις ξακουστές, γραφικές ταβέρνες της πλατείας όπου μπορείτε να γευθείτε όλες τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες γεύσεις – ψητά κρέατα που σπαρταράνε, πεντανόστιμο κοκορέτσι, λαχταριστές χωριάτικες πίτες κτλ.

Σημειώστε πως ο Αθανάσιος Διάκος έχει και το ποτάμι του, το οποίο είναι ό,τι πρέπει για βόλτα και χαλάρωση. Από εδώ μπορείτε είτε πεζοπορικά είτε με οχήματα 4Χ4 να ανεβείτε μέχρι το καταφύγιο στα Βαρδούσια όρη.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv

Σχετικά