Τι είναι το “Τεστ Παπανικολάου;” Δωρεάν στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου ( ενδομήτριο είναι ο ιστός που καλύπτει την κοιλότητα του σώματος της μήτρας εσωτερικά), είναι ο δεύτερος μετά τον καρκίνο του μαστού σε συχνότητα και θνητότητα! Και εδώ λοιπόν θα πρέπει να προλαμβάνουμε και να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

             Όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, αφού η καλύτερη προληπτική εξέταση για αυτό το είδος του καρκίνου, ανακαλύφθηκε από τον Έλληνα γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, πήρε το όνομά του και χρησιμοποιείται από όλους τους γιατρούς του κόσμου. Σημαντική βοηθός και στήριγμά του στάθηκε η σύζυγός του, η οποία με τη θέλησή της έγινε το «πειραματόζωό του».  

 Ο Γ. Παπανικολάου έπαιρνε συνεχώς υλικό από εκείνη ώσπου να ολοκληρώσει τα πειράματά του και να φτάσει σε αυτό το θεαματικό αποτέλεσμα…

         Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση. Όλες οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική ζωή-ανεξαρτήτως ηλικίας- πρέπει να κάνουν το τεστ μία φορά το χρόνο. Σε γυναίκες από 35 ετών και πάνω, ακόμη και αν δεν έχουν σεξουαλική ζωή και δεν απέκτησαν παιδιά και πάλι θα πρέπει να κάνουν το τεστ. Τέλος, σε γυναίκες που έχουν κάνει ολική αφαίρεση μήτρας και εξαρτημάτων παίρνουμε υλικό μόνο από τον κόλπο, κάθε δύο χρόνια.

Με το τεστ Παπανικολάου δεν ανιχνεύουμε μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και κολπίτιδες ή τραχηλίτιδες οι οποίες συχνά μας ταλαιπωρούν και χρειάζονται θεραπεία. Οι γυναίκες που έχουν κανονική  περίοδο καλό είναι να κάνουν το παπ τεστ περίπου στο μέσον του κύκλου τους.

 Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνετε το παπ τεστ είναι:

  • Να μην έχετε περίοδο ή αίμα από τον κόλπο.
  • Να μην κάνετε κολπικές πλύσεις με φάρμακα πριν το τεστ.
  • Να μην είστε σε θεραπεία με κολπικά υπόθετα ή αλοιφές.
  • Να μην παίρνετε κάποια ισχυρή αντιβίωση.
  • Αποφυγή σεξουαλικών επαφών για τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από τη λήψη του τεστ.

Το τεστ Παπανικολάου γίνεται σε Νοσοκομεία, Κλινικές, Ιδιωτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, κλπ.

Στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου μπορείτε να κάνετε δωρεάν το τεστ Παπανικολάου, αφού επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά για να κανονίσουμε ένα ραντεβού με την ώρα και την ημέρα που σας βολεύει. Χρειαζόμαστε μόνο το ΑΜΚΑ σας, έστω και αν είναι προσωρινό. Συνεργαζόμαστε με το Λαϊκό Νοσομομείο Αθηνών όπου και στέλνονται τα δείγματα και μετά από 15-20 ημέρες σας δίνουμε το αποτέλεσμα.

Σας δίνω για άλλη μία φορά τα τηλέφωνα επικοινωνίας: Αποστολοπούλου Άννα- Μαρίνα Μαία ΚΥΑ.   2268350000 και 2268350007.

Με το παπ τεστ ασχολούμαι από το 1998 και έχω ένα τεράστιο αρχείο.

Ελπίζω  να ανταποκριθούν οι γυναίκες του διευρυμένου Δήμου μας και να μην αμελούν αυτή την τόσο σημαντική προληπτική εξέταση.

Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη στις καρδιές μας..

Θα τα ξαναπούμε με την καινούργια χρονιά….

Σχετικά