Γλυπτά του Παρθενώνα: Πως θα γίνει η “επιστροφή” στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μυστικές διεργασίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του καναλιού στη Βρετανία, Ισαάκ Καριπίδης, αποκάλυψε το πώς μπορεί να γίνει πρακτικά εφικτή η έκθεση των αρχαιοτήτων στην πατρίδα μας. «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ”Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα”».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα πως «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα».

Σχετικά