Ε. Κ. Θήβας:ΟΧΙ στην επέκταση του ωραρίου καταστημάτων και στην Κυριακάτικη εργασία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΩΡΑΡΙΩΝ &
ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Με αφορμή το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πόλη της Θήβας ορισμένοι επιθυμούν την παράταση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 24:00!!!
Όσοι μεθοδεύουν τέτοιες καταστάσεις εκμεταλλεύονται στο έπακρον τους νόμους όλων των κυβερνήσεων – μέχρι και σήμερα – στο θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου, κάνοντας στην κυριολεξία λάστιχο τις ζωές των συναδέλφων εμποροϋπαλλήλων.
Οι αφορμές θα υπάρχουν πάντα, το θέμα είναι οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν τους νόμους που διαχρονικά μετατρέπουν τη ζωή τους σε σκλαβιά. Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας για να μην υπάρξει καμία επέκταση του ωραρίου.
Ταυτόχρονα, οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, χρειάζεται να γυρίσουν την πλάτη σε αποφάσεις και πρακτικές που δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι οι μόνοι που κερδίζουν από την πλήρη «απελευθέρωση» του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας του κύματος ακρίβειας και του πληθωρισμού χάνουν μέχρι και το μισό τους εισόδημα. Τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα βρίσκονται σε τροχιά εκτόξευσης εδώ και μήνες και τα λαϊκά νοικοκυριά προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με μεγάλη δυσκολία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες, που αναγκάζονται να «κόβουν» από παντού, ακόμα και από βασικές διατροφικές ανάγκες.
Η επέκταση του ωραρίου προφανώς δεν θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών της Θήβας και των συναδέλφων μας εμποροϋπαλλήλων, αλλά μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ανάγκη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης θα είναι πραγματικές ανάσες ανακούφισης.
Το Εργατικό Κέντρο Θήβας είναι κάθετα αντίθετο με οποιαδήποτε παράταση του ωραρίου για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα και καλούμε τα αρμόδια κρατικά όργανα (ΣΕΠΕ, κτλ) να παρέμβουν σε τυχόν παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας. Καλούμε, επίσης, του συναδέλφους μας να επικοινωνήσουν μαζί μας και μαζί να αντιπαλέψουμε πιθανές απειλές ή τρομοκρατία που θα δεχθούν.
Η τήρηση του ωραρίου, άλλωστε, θα επιτρέψει στους εργαζόμενους των καταστημάτων να γιορτάσουν μαζί με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην κεντρική πλατεία της πόλης μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ

Σχετικά