ΗΠΑ: Αυστηρό μήνυμα Κογκρέσου σε Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

Το αμερικανικό Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον ενός άλλου νατοϊκού μέλους.

Σαφές μήνυμα στον Ερντογάν για τις υπερπτήσεις στέλνει το αμερικανικό Κογκρέσο.

Στην ερμηνευτική κοινή δήλωση που επισυνάπτεται στο κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού, ο οποίος οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ουάσιγκτον) από τις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, το Κογκρέσο αναφέρει ότι ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (εννοεί Τουρκία) δεν πρέπει να πραγματοποιεί μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις εναντίον ενός άλλου νατοϊκού μέλους (εννοεί Ελλάδα).

Στο επεξηγηματικό αυτό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος μόλις εγκριθεί από την ολομέλεια και υπογραφεί από τον Πρόεδρο θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους, αναφέρεται χαρακτηριστικά «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Πιο συγκεκριμένα στο τμήμα περί μεταφοράς των F16 με τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F16» αναφέρεται ότι στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία 1271 (τροπολογία Πάπας) η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία ή σε οποιοδήποτε οργανισμό ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει ορισμένες πιστοποιήσεις και αναφορές. Οι νομοθέτες συνεχίζουν διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Γερουσίας δεν περιείχε παρόμοια τροπολογία. Και συνεπώς, καταλήγουν, στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται τέτοια πρόβλεψη.

Παρόλα αυτά οι αμερικανοί νομοθέτες και από τα δυο κόμματα καταλήγουν ότι «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Σχετικά